2009. december 27., vasárnap

almarizottó

"avagy egy gyengéd vacsora karácsony után..."

Szép lassan kisétáltunk a karácsonyi ünnepekből, és szerintem sokunk bosszankodik, hogy jól sikerült ez a karácsony is forma ügyileg. Legtöbben a mérleg mutatta valóságtól el kezdenek kemény éhségsztrájkba fogni... de erre semmi szükség! A karácsonyi nehéz ételek után csak egy lágy remek kell ide, - amire már a szerveztünk is vágyakozik - a "csizmából".
Ezek a gondolatok ihlettek meg engem arra, hogy ma estére valami itáliait alkossak. A Piedmontban és Lombardiában nagy népszerűségnek örvendő rizottót szerettem volna egy kis karácsonyival ötvözni, s így született meg az almarizottóm.
Ez is mint mindegyik rizottó gyorsan elkészíthető, mint az olasz ételek általában, s emellett könnyűek, egészségesek és eszméletlen finomak is. Épp ezért, na meg persze a hangulatok fokozásáért, tegyünk be egy lágy zenét, nyissunk ki egy üveg fehérbort, - Cserszegi fűszeres szerintem ide pont passzol-  majd lássunk neki!

  "íme a receptem..."

ALMARIZOTTÓ
hozzávalók:

2 evőkanál olívaolaj 
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
450g rizottó rizs
1\2 evőkanál só  
2 pohár száraz vermouth
1l szárnyas alaplé
100g vaj
reszelt parmezán sajt
3 db alma
barnacukor
méz 
őrölt fahéj
200g krémsajt 
1dl tejszín
elkészítés: 

Olívaolajon futassuk meg a finomra összevágott vöröshagymát és hallgassuk a pirítás dallamát. Reszelt fokhagymával alakítsuk az ízhatást, majd a száraz vermouth-tal pároljuk össze őket. Miután az alkohol gyöngyözve elfő, adjuk hozzá a rizottó rizst és sózzuk.
- ez az apró, kerek, rövidszemű rizsfajta teheti valódivá csak a rizottónkat - 
A rizs hozzáadása után öntsük fel az alaplével pároljuk "al dante"-ra. Miután a rizottónk elkészült keverjük bele a reszelt parmezánt és a vajdarabkákat. - ettől lesz a rizottó lágy - Ha ezt megtettük, fedő alatt hagyjuk állni.

Amíg a rizottónk befejeződik, kockázzuk össze az almákat és pörgesük meg egy kis barnacukorban és méz variációban. Ízesítsük őrölt fahéjjal, hogy teljes legyen az összhang.

Az utolsó lépésként forgassuk bele az almadarabkákat, s egy leheletnyi krémsajttal meg tejszínnel krémesítsük.
 - ha igazán varázslatosabbá szeretnénk tenni a rizottónkat, akkor megszórhatjuk serpenyőben pirított dióval -
  

Bon appétit!

2009. december 26., szombat

banánkenyér

"a karácsonyra egy könnyű kenyércsoda..." 

 Az ünnepek alatt a sok főtt, sült finomság mellett sokan egy kis gyümölcsöt is tesznek a tálalópultra. Ilyenkor a legnépszerűbbek a banán, a mandarin, a füge és a datolya.
Ezeket az esti mozizás közben, a TV előtt is nagy hévvel eszegeti a család, de szimplán a "mikor nincs mit épp hamizni " szerepet is jól betöltik. Sokan viszont szeretnek belőlük valami édeset készíteni.
 Az 1930-as években először az amerikai szakácskönyvekben említett banánkenyér mellett tettem le voksom, így ő lesz ma porondon.

 "íme a receptem..."

 BANÁNKENYÉR

 
hozzávalók: 

2 db tojás
150g kristálycukor
10g vaníliáscukor
2 evőkanál virágméz
4 db narancs
2 db vaníliarúd
120ml olvasztott vaj
2-3 db banán

200g liszt
1 teáskanál sütőpor
1\2 teáskanál szódabikarbóna
1\2 teáskanál só
100g mogyoró és mandula mix

elkészítés: 
 
Egy keverőtálba üssünk le két tojást és adjuk mellé a kristálycukrot. Habverő segítségével verjük fel a tojást az édesítővel, majd porciózzuk hozzá a vaníliáscukrot, virágmézet , a reszelt narancshéjat és  annak levét és legvégül a vaníliarúdból nyert vaníliát. Miközben kevergetjük a mixet, csurgassuk lassan hozzá az olvasztott vajat. Végül, de nem utolsó sorban gazdagítsuk turmixolt banánnal.

Egy másik tálba mérjük ki a lisztet, s kanalazzuk mellé a sütőport, szódabikarbónát és sót. Utolsó mozdulatként forgassuk bele a durva mogyorót és a mandulát.

Következő lépésben egybeműsítsük a két tál tartalmát úgy, hogy a tojásos keverékhez adjuk a lisztes keveréket. Majd öntsük kivajazott és kilisztezett őzgerincformába.

Végszóként előmelegített sütőben süssük (200'C) 40 percet, s az idő lejárta után hagyjuk a sütőben (140'C) 40 percet, hogy rendesen átsüljön.Egy fogpiszkáló segítségével nézzük meg, hogy nyers e még a közepe. - ha igen, adjunk neki még néhány percet! - 
 A konyhapultra téve várjuk meg, hogy ne legyen olyan forró, majd langyos szeletekben tálaljuk, akár porcukor takaróval is.

  Bon appétit!

2009. december 25., péntek

tárkonyos pulykaragu leves

"karácsony ebédre..."

Így karácsony másnapján most, hogy már mindenki megkapta a kis ajándékát, az izgalmak is alábbhagytak. Ekkor kezdjük csak igazán érezni a készülődésekből, a sok sürgölődésból-forgólódásból eredő fáradtságot. Szerintem ilyenkor mindenki szeret sokáig az ágyban feküdni és nézni, ahogyan esik odakint a hó. A kései felkelés ne okozzon problémát az ebéd elkészítésében, mert egy gyors, ízletes és könnyű levest találtam ki mára, ami mellesleg jól bele is olvad a karácsonyi ételáradatba.
Az esetek 70%-ban minden hűtő fagyasztójában akad egy kevéske pulykamellfilé dugiban. Azt most gyorsan vegyük ki a frigóból, és amíg kiolvad, egy reggeli tea és egy kis mazsolás kalács mellet ébredezve gyönyörködjünk a karácsonyfán.
"íme a recept"

TÁRKONYOS PULYKARAGU LEVES 
hozzávalók: 

50dkg pulykamellfilé
1db vöröshagyma
3db fokhagyma

őrölt fehér bors
babérlevél
durva tárkony
durva petrezselyem
2db sárgarépa
1db gyökér
1 cikk zellergumó
15 dkg gomba
10dkg zöldborsó
1l csontlé
6 dkg liszt
3 evőkanál tejföl 
2 dl tejszín
1 evőkanál tárkonyecet
néhány csepp citromlé
elkészítés:
  

Egy tágas fazékban a vaj és olívaolaj kombo-n finomra vágott vöröshagymát lepirítjuk. A felolvadt kocka pulykamellfilét hozzáadjuk a hagyma soté-hoz és együtt pirítjuk őket. Egyből sózzuk és borsozzuk, majd hagyjuk, hogy a pulykamell húsnedve gyöngyözve elfőjjön. Mikor elkezd újra pirulni, hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, gyökeret, a cikkre vágott gombát, s egy cikk zellergumót, amit majd a levesből a főzés végén kiveszünk. - Itt meg kell, hogy jegyezzem, a zöldborsó, mint legkisebb alkotóelem határozza meg a zöldségek méretét. - A frissre vágott zöldfűszerek keverékével befolyásoljuk az ízeket. Majd felöntjük csontlével. S most egy kis csíny! Szórjunk bele egy csipet szódabikarbónát, hogy a zöld színek élénkek maradhassanak. Most már csak azt kell figyelni, hogy a hús  megpuhuljon, és zöldségek roppanósak maradjanak. De mielőtt teljesen megpuhulna a sárgarépa és a gyökér, adjuk hozzá utolsó fordulóban a zöldborsót. Egy tejfölös habarással állítsuk be a sűrűséget. A habarásnál ne felejtsük el a hőkiegyenlítést, ami  forró folyadékkal való habaráskikeverést jelent. Majd utána adjuk szűrve a leveshez. Dúsítsuk tejszínnel. A tárkonyecet és a csavart citromlé megadja  levesünk pikánsságát és varázsát.
 Forrón tálalva fogyasszuk!

Bon appétit!

2009. december 24., csütörtök

karácsonyi pulyka

 "angol módra..." 

 Az év legszebb ünnepe jött el ma! 

Ilyenkor még többen tevékenykednek a konyhákban, - legyenek akár szakácsok, háziasszonyok, vagy akik egyszerűen csak szeretnek sütni-főzni, és próbálnak kitenni magukért, hogy amikor eljön az est valami finomat tehessenek az asztalra. Ez nem csak még jobban összehozza a családot, de emlékezetesebbé is teszi a karácsony estéjét.

A mai nap másabb mint a többi, ilyenkor együtt a család. A konyha és a nappali közt cikázó beszélgetések, nevetések közben, mézeskalács illata járja át az egész lakást. Az eszméletlen hóesés közepette, míg egyesek a karácsonyfára próbálják felvarázsolni a díszeket, addig másoknak sokkal nagyobb kedve akad a konyhában valami remeket alkotni. Valószínű a varázslatos hangulat lehet az oka! 

Minden kultúrában, országban, házban más és más kerül ilyenkor az asztalra. Úgy gondoltam, hogy ma az angol konyha karácsony esti menüjébe mutatok egy kis betekintést.

 Angliában is, mint szerintem minden más országban, nagyon nagy felindulást kelt a karácsony tudata. Ilyenkor lázban ég mindenki. Ahogyan az megszokott, sokkal nagyobb hangsúly kerül a vásárlásra, s arra, hogy megtaláljuk szeretteinknek a megfelelő kis apróságot, ajándékot, amivel örömet szerezhetünk.
Karácsony napján döbbenünk rá legtöbben, hogy mit is készítsünk estére?! Így megy ez itt is az eső és a köd országában... 

Nos, akinek nincs ötlete, ragadjon fakanalat és próbálja ki a következő kombinációt!

A tradícionális angol karácsonyi vacsora az Amerikában is, november végén nagy népszerűségnek örvendő pulyka. Ez az angoloknál, karácsonykor kerül az ünnepi asztalra. Azt azért tudnunk kell, hogy ott egy nappal később december 25-én este készítik, tálalják és fogyasztják nagy élvezettel. De én bátran ajánlom mindenkinek szentestére is.
 Egy  két dolgot nem árt ha tudunk a pulykával kapcsolatosan, pláne ha egészben sütjük. Nagyon fontos a megfelelő hőközlés és hőmérséklet ahhoz, hogy ne szárítsuk ki és ehelyett  finom omlós lehessen a hús. Azt is jó ha tudjuk, hogy mikor elkészült az egészben sült pulykánk nem árt pihentetni alufólia alatt 15-20 percet. Így utána sokkal kellemesebb az ízhatás, s emellett könnyebb lesz szelni is.

  „íme a receptem...”
KARÁCSONYI PULYKA „ANGOL” MÓDRA
hozzávalók:

a sült:

5kg egész pulyka
olívaolaj
tengeri só
durva színes bors
durva rozmaring
2db vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
3db sárgarépa
2db gyökér
500ml szárnyas alaplé

a töltelék:

olívaolaj
1db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
400g sertés darált hús

durva színes bors
őrölt szerecsendió
durva zsálya
durva petrezselyem
durva snidling


elkészítés:

Vegyük elő a pulykát a hűtőből és adjunk neki jó egy órát, amíg szép kényelmesen felveszi a konyha hőmérsékletét. Addig melegítsük elő a sütőt (180'C) és kezdjünk neki a tölteléknek.

Olívaolajon egy serpenyőben pirítsuk le a már finomra összevágott vöröshagymát. - Nagyon fontos, hogy a serpenyő forró legyen, hogy tudjon pörzsanyag keletkezni az ízek befolyásolása végett. Viszont ne legyen túl forró se, nehogy a hagymánk megégjen. - Mikor már szép szalmasárgás a hagyma reszeljük hozzá a fokhagymát és hagyjuk, hogy illata ellepje a konyhát. A következő lépésben egy csipet só, durva bors, őrölt szerecsendió és durva zsályalevél segít az ízek kialakításában. - Az olívaolaj, mint közlő egység segít a fűszerek ízátadásában. - Két perc tűzön futtatás után tegyük a most már fűszeres, lepirított finom hagymát egy keverőtálba és hagyjuk ott kihűlni.

A pulykához  visszatérve, egy-két törlőpapírral itassuk körbe. A nyaknál lévő bőrnél nyúljunk a mellkas és a bőr közé, majd az egész mell trületén válasszuk le a bőrt és ujjunk segítségével képezzünk ott helyet. Szobahőmérsékletű, kikavart vajhoz adjunk durva rozmaringot. Egy habzsák segítségével töltsük a lágy rozmaringos  vajat a bőr alá. A fűszervaj segít abban, hogy ne száradjon ki a mellrész, valamint így ropogósabbá válik a bőrt. Amíg hagyjuk pihenni,  - hogy az ízek közelebb kerüljenek egymáshoz - fejezzük be a tölteléket.

A keverőtálban levő hagyma mixhez adjuk hozzá a darált sertéshúst. Ha úgy érezzük, adhatunk még hozzá egy kis sót és durva borsot, hogy még intenzívebb legyen az ízhatás.  Alaposan keverjük össze, vagy más néven egyneműsítsük. Formázzuk őket, hogy gusztusos gombócokat kapjunk és töltsük a pulyka bendőjébe. Ezek, mint egy szivacs a szárnyas gyomrában levő húsnedveket magukba szívják és ettől még finomabbak lesznek majd.

Egy  tágas tepsibe fektessük a pulykát és öntsük hozzá az alaplevet, amit már előre lefőztünk. Ültessük a pucolt  fél fej vöröshagymákat, gerezd fokhagymákat és kocka zöldségeket is a tepsibe.

Takarjuk be alufóliával a pulykát. Tegyük a tepsiben lévő nagy madarat az előmelegített sütőbe és süssük körülbelül 3½ órát. 20 percenkét locsolgassuk a tepsiben levő juice-szal.  2½ óra elteltével vegyük le a fóliát és hagyjuk, hogy a hátralevő időben szép aranybarnára és ropogósra sülhessen.

Miután letelt az idő és egy hústű segítségével meggyőződtünk arról, hogy pulykánk elkészült, vegyük ki a sütőből és fólia alatt pihentessük 30 percet.

Ez idő alatt szűrjük a tepsiből egy nyeles lábosba a juicet és redukáljuk vissza. Az így kapott gazdag jus-t, - ahogy a franciák nevezik - adhatjuk a sült mellé.

Már csak egy dolog maradt hátra, hogy felszeleteljük és tálaljuk az est főszereplőjét.  A combokat egy ügyes mozdulattal levágjuk. Egy spicckanál segítségével kihalásszuk a gombócokat, majd elkezdhetjük felszelni a  mellet.

Tálaláskor a pulykamell szeletek mellé halmozhatjuk a combról  letépkedett barna húst és ide-oda passzinthatunk a töltelékből is.



 Bon appétit!