2010. január 25., hétfő

füstölt sonka mézes sült köntösben

"avagy édes és sós egyben..."

A mai ínyencség, amit készíteni fogok, az angol konyha egyik jellegzetes ételei közé tartják számon, amit a nagy vasárnapi sültek közt szoktak az asztalra tenni. A levágásra nevelt sertés combjából vagy farából készülő ételt a szigetország különböző pontjain más és más módokban szokták elkészíteni. Volt szerencsém nekem is látni egy két variációban. Most megmutatom a kedvencemet!
Tudnunk kell, hogy nem igényel túl sok munkát, és amikor elkészült nem csak a látvány, hanem az íz és illatok káprázatos kombinációja egyszerűen elképesztő. S ha netán maradna belőle, csak tegyük be a hűtőbe és másnap reggelire szeletelve is tökéletes a felvágottak közt.

"íme a receptem..."


FÜSTÖLT SONKA MÉZES SÜLT KÖNTÖSBEN
hozzávalók:

4kg füstölt sonka
3db vöröshagyma
10 gerezd fokhagyma
3db alma
3db narancs

egész feketebors
csillagánizs
szegfűszeg
egész fahéj

barnacukor
méz
elkészítés:

Egy fazékba tegyünk fel vizet főni. Amíg várjuk, hogy a víz elkezdjen forrni, kötözzük meg a sonkát. Ha víz már forr, tegyük bele a már kötözött sonkát, a fokhagyma gerezdeket, a félbe vágott vöröshagymákat, almákat és narancsokat. A különleges íz kialakításában a só, feketebors, csillagánizs, szegfűszeg és fahéj lesz segítségünkre. Várjuk meg míg a már gazdagított és ízesített víz újra elkezd forrni, majd vegyük le a tűzet és gyöngyözve főzzük a hús míg meg nem puhul. Amikor a hús már megpuhult, zárjuk el a tűzet és hagyjuk az abalében egy 20 percet állni, hogy érlelődjön az ízekben.
Ha az idő lejárt, vegyük ki a pácléből és várjuk meg míg lehűl. Következő lépésben távolítsuk el a bőrt és írdlajuk be. A látvány és ízhatás fokozásaként tűzdeljük meg szegfűszeggel.
Előmelegített sütőben (170'C) hevítsük fel, majd szórjuk meg barnacukorral és öntsük nyakon mézzel. Addig süssük (160'C), míg a cukor és a méz kombó meg nem karamellizálódik és aranysárgán át nem öleli a húst, mint egy köntös.
Tökéletes lehet akár bugonyapüré és ribizli szósz kiséretében.

Bon appétit!

2010. január 11., hétfő

spagetti carbonara

"egy ízletes tészta Lazio-ból..."

 Sokszor sokan vagyunk úgy, hogy  egy könnyű, de egyben laktató ételre vágyunk éhségünk csillapítására így az esti órák eljöttével. A mai étel, amit el fogok készíteni, akár még egy ismerkedős találka alkalmára is "elsüthető", ha le szeretnénk venni a másikat a lábáról és ha azt akarjuk, hogy jól sikerüljön az este. De eltudom képzelni egy üveg fehérbor kíséretében, mint főszereplő kellemes beszélgetős délutánokon.
 A 20. század közepén megalkotott Spagetti Carbonara, Olaszországban nagyon nagy népszerűségnek örvend. Talán könnyen elkészíthetőségében rejlik nagysága? Nem tudni! De az biztos, hogy ízletesebb és gyorsabban elkészíthető ételt nem tudok ma estére elképzelni.
Különböző tészták társaságában is szokták tálalni a fettuccine-től a rigatoni-ig. Ma én spaggeti-vel vagy más néven húr tésztával fogom elkészíteni.
Lássunk is hozzá!

"íme a receptem..."

SPAGETTI CARBONARA

hozzávalók:

500g spagetti tészta 
2 evőkanál olívaolaj 
15 szelet pancetta 
4 tojás sárgája
100ml tejszín
120g parmezán
őrölt fehérbors
őrölt szerecsendió
elkészítés:

Főzzük ki a spagetti tésztát sós forrásban levő vízben. - ügyeljünk arra, hogy a tésztát ne főzzük túl, hanem az olaszok nyelvén "al dante"-ra vagyis roppanós legyen -
 Míg a tésztára várunk, készítsünk egy mixet amely a következő képen néz ki. Egy tálban egyneműsítsük a tojás sárgáját, a tejszínt, a parmezánt. Formáljuk az ízeket őrölt fehérborssal és szerecsendióval.
Egy tágas serpenyőben pirítsuk le olívaolajon a metélt pancetta sonkát. - ő fogja majd beállítani egyben a vacsoránk sósságát -
 Ha a tésztánk elkészült, szűrjük le. - ne hűtsük, ne mossuk! - Majd csúsztassuk a ropogósra pirult pancetta-ra ami a serpenyőben hever, adjuk hozzá a mixet és keverjük össze alaposan. 2 perc a forró serpenyőben...és kész is! 
Egy tésztás tányérban parmezán hánccsal tálaljuk egy kellemes zene társaságában.

Bon appétit! 

2010. január 5., kedd

bélszín stroganoff

"az orosz híresség..."

A mai hóesés és fehérség közepett egy ínyenc és egyben laktató ételre vágytam, így inkább behúzódtam a jó meleg konyhába és összehoztam az ételkészítést egy kis történelemmel. Végeredményként a bélszín Stroganoff módra elnevezésű ragut kaptam.
Ez a főétel, a messzi Oroszországból származik. A 19. században Odesszában élő nagyom befolyásos Stroganoff család egyik tagjáról Alexander Stroganoff-ról kapta a nevét az 1860-as körül.
Ez a tartalmas orosz híresség is hozzájárult, hogy jobban betekintést nyerhessen a világ a kucsma alatt rejtöző orosz gasztronómiába.
Most, hogy megvolt a történelem lecke...készítsük el!

"íme a receptem..."

BÉLSZÍN STROGANOFF
hozzávalók: 

4 evőkanál olívaolaj 
600g bélszín
80g húsos szalonna 
100g gyöngyhagyma
4 gerezd fokhagyma
1 pohár konyak 
őrölt feketebors
100g erdei vegyes gomba
100g csemegeuborka
mustár
barnacukor 
20ml tejszín 
elkészítés: 

Elsőként a hentestől szerzett friss bélszínt hártyázzuk meg. A raguhoz használjuk a bélszín fej és farok részét. Ezt vágjuk fel ujjnyi vastag metéltnek. - ha már előző este kitaláltuk, hogy ez lesz a következőnapi ebéd, akkor pácoljuk be durva feketeborssal, mustárral és olajjal, majd pihentessük a hütő fenekén egy éjszakát ( a húsrostok meglazulása céljából) -
Egy tágas serpenyőben hevítsük fel az olívaolajt, majd dobjuk rá a finomra vágott gyöngyhagymát és szotírozzuk meg rajta. Miután kellően átforgattuk a hagymát az olajban adjuk hozzá a bélszín metéltet. Sóval, őrölt feketeborssal és reszelt fokhagymával alakítsuk ki az ízeket és hagyjuk, hogy a hús visszapiruljon zsiradékig. - eközben a húsnedvekben párolódik és így puhul egyben -
 Mikor kellően visszapirult öntsük fel konyakkal, hogy az ízek egy kicsit megvaduljanak és miután az alkohol elpárolgott pirítsunk mellé a mustárt. - óvatosan, hogy meg ne égjen - A hozzáadott erdei gombákból és csemegeuborkából hőkezeléskor kioldódó víztartalom fogja mártás sűrűségűvé tenni a ragut. Kompenzáljuk a mustár és csemegeuborka savasságát egy kis barnacukorral és krémesítsük tejszínnel.
Tálaljuk fetuccinivel és párolt ceruzababbal.
  

Bon appétit!

2010. január 3., vasárnap

kenyérpuding

"a legegyszerűbb puding Angliából..."


Mára egy könnyen elkészíthető finomságra gondoltam, mely amellett, hogy gyorsan összedobható, nem igényel túl sok alapanyagot sem. Először itt Angliában találkoztam ezzel a desszerttel, ami itt az angol konyhában "unicum"-nak számít. A tradicionális "Bread and Butter Pudding" a vasárnapi vacsora utolsó fogásaként szerepel általában az ételek között.
Az alaprecept többnyire mindenütt ugyanaz, de a különböző konyhákban tett látogatásaim során volt szerencsém ellesni más variációkban is. Ma megmutatom, én hogyan is készítem.
Ennek a receptnek akkor vesszük hasznát amikor valami finomat kell gyorsan az asztalra tenni, mert a család valami édességre vágyik.


"íme a receptem..."


KENYÉRPUDING


hozzávalók: 

1 vekni szeletelt formakenyér
500g vaj
120g mazsola
kristálycukor 
reszelt narancshéj 
500ml tej
500 ml tejszín
5 tojás
200g kristálycukor
15g vaníliáscukor
2 db vaníliarúd
őrölt fahéj
őrölt szerecsendió 
porcukor 
elkészítés:

 Első lépésben a vekni kenyérszeletekről távolítsuk el a héjat, s vágjuk úgy félbe, hogy két háromszögformát kapjunk. Eközben lassú tűzön olvasszuk fel a vajat egy gyorsforralóban. Miután a vaj felolvadt, mártogassuk a héjatlan háromszög kenyereket az olvasztott vajba és egy porcelán tálon egymástól elcsúsztatva helyezzük el őket. Ha az első réteg már fekszik a tálban szórjuk meg kristálycukorral, mazsolával és reszelt narancshéjjal. Ismételjük meg a folyamatot úgy, hogy minimum 3 vagy 4 réteg feküdjön egymáson. A legfelső réteg tetejére ne szórjunk mazsolát, hogy hőkezeléskor ne égjen meg.

Következő lépésben készítsük el azt a mixet, amivel majd teleöntjük a tálat. Egy keverőtálba üssük fel a tojásokat, majd verjük fel őket. Adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliáscukrot, a tejet és a tejszínt. Alakítsuk az ízeket a vaníliarúdból nyert vaníliával, a fahéjjal és egy kis szerecsendióval. Alaposan egyneműsítsük őket!

 Utolsó lépésként öntsük fel a folyadékkal a tálat úgy, hogy ne lepje el a felső réteget teljesen. Szórjuk meg kristálycukorral és alufólia alatt helyezzük előmelegített sütőbe (180'C) 45 percre. Az idő lejártával, hogy szép aranybarna legyen a teteje, vegyük le az alufóliát és hagyjuk a sütőben még 10 percet.

Mikor elkészült hagyjuk egy néhány percet hűlni, majd kanalazva tálaljuk, akár vaníliasodó kíséretében.

 Bon appétit!