2010. május 30., vasárnap

nasi goreng

"egy egytálétel Indonéziából..."

A Malaysia-ból származó különlegesség nagyon kedvelt, mert könnyen elkészíthető és a hozzávalók variálhatósága végtelennek mondható. A "nasi goreng" szó jelentése sült rizs. Így egyértelművé válik, hogy az általában reggelire fogyasztott ételt meghatározó alapanyaga a rizs. Emellett fontos alapanyagként szokott jelen lenni a mogyoróhagyma, a chilli, a koriander, a szója szósz, és a garnélarák és a tojás. 
 Nem csak reggelire készíthető, hanem amikor valami finomat és gyorsan készíthetőt szeretnénk készíteni, mert jönnek a barátok egy beszélgetős délutánra. Garnélarák chips-szel azaz indonéz nevén "Krupuk"-kal finom csemege lehet egy beszélgetős délutánon.
Ma őt készítem el, így ő lesz ma porondon.

"íme a receptem..."

NASI GORENG
hozzávalók: 

mogyoróolaj
3 db mogyoróhagyma
3 gerezd fokhagyma
20 dkg csirkemell filé
25 dkg erdei gomba 
színes durva bors
1 db chilli 
2 db sárgarépa
6 db újhagyma
30dkg jázminrizs
20 dkg garnélarák
1 db kígyóuborka
koriander 
szójaszósz


napraforgóolaj 
2 db tojás
só 
elkészítés:

Egy serpenyőben hevítsük fel a mogyoróolajat, majd pirítsuk le benna a finomra vágott mogyoróhagymát és a fokhagymát. Következő lépésben adjuk hozzá a már előre metéltre vágott csirkemellet és hagyjuk, hogy a húsnedvekben párolódjon,míg vissza nem pirul, hogy pörzsanyag képződhessen. Cikkre vágott erdei gombával gazdagítsuk, majd formáljuk az ízeket sóval és durva színes borssal. Karikára vágott chilli paprikával alakítsuk az ízhatást, majd julienne-re vágott sárgarépával és újhagymával színesítsük az ételt. Következő lépésben adjuk hozzá a már előre megpárolt jázminrizst, a garnéla rákot, a julienne-re vágott kígyóuborkát és a finomra vágott koriander levelet. Forgassuk alaposan össze majd utolsó ízformálóként adjunk hozzá szójaszószt.
 Az ízesített felvert tojást egy serpenyőben süssük meg omlettként, majd metéltre vágva keverjük a gazdagított rizsbe.
Krupukkal tálalva már fogyaszthatjuk is.


Bon appétit!

2010. május 21., péntek

avokádókrém

"avagy mexikói guacamole..."

 A babérfélék családjába tartozó örökzöld spanyol nevén Persea gratissima szinte egész közép amerikai országban megtalálható. Már i. e. 5000 évvel fogyasztották. A 18. század vége óta a trópusi, szubtrópusi és mediterrán vidékeken világszerte termesztik.
Nagyon tápláló, sok proteint és olajat tartalmazó terméshúst nyersen fogyasztják. A benne lévő többszörösen telítetlen zsírsavak rendkívül jó hatással vannak a szívre, az erekre és csökkentik a koleszterinszintet.
A nachos kísérőjeként készítem ma el ezt a könnyű de egyben tápláló krémet.

"íme a receptem..."

AVOKÁDÓKRÉM

 hozzávalók: 

3 db avokádó
3 gerezd foghagyma
1 db lime
1 evőkanál mustár
fehér bors
kakukkfű
2 evőkanál tejföl
100 g krémsajt
 elkészítés:

A héjától és magjától eltávolított avokádó húst helyezzük egy robotmixerbe.
A kővetkező lépésben az ízeket kell kialakítanunk. A fokhagyma, a reszelt lime héj, a mustár, a só, a fehér bors és a kakukkfű lesz a segítségünkre. Ahhoz, hogy még krémesebbé varázsolhassuk használjunk tejfölt és krémsajtot.
Turmixoljuk össze alaposan az egészet, s már fogyaszthatjuk is.
Nachos-sal vagy pirítóssal egyaránt ízletes lehet mikor valami könnyűre és egyben ízletesre vágyik az ember.

Bon appétit! 

2010. május 15., szombat

chilis mézes csirkeszárny

"avagy a csípős és az édes társaságában..."
  
A főleg a keleti konyhákban közismert előétel a szakácsok egyik kedvence, mert a szakmából eredő komponálás ebben az ételben megjeleníthető. Két különböző ízvilág társítása, hogy egy harmadik jöhessen létre, szerintem minden fehér kötényes kedvenc álma, így nekem is.
Ez az étel elkészítés a marináláson, vagyis a pácoláson múlik, ugyanis itt alakítjuk ki azokat az ízeket amelyek majd a végsődleges ízek is lesznek.
Egy éjszakán át történő pácolás után másnap könnyen és gyorsan elkészíthető és nagyon ízletes, egy beszélgetős este alkalmával. 
Mivel ő a nagy kedvenceim közé tartozik, így ma őt fogom tálalni.

"íme a receptem..."

CHILIS MÉZES CSIRKESZÁRNY
hozzávalók:

2,5 kg csirkeszárny
durva fekete bors  
6 gerezd fokhagyma
1 db piros chili paprika
1 db lime
méz
szója szósz 
Worcestershire szósz
Tabasco szósz
lime lé 
gyömbér
koriander levél
olívaolaj 
elkészítés: 

- pontos arányokat nem írtam a hozzávalókhoz, hisz mindenki a saját ízei szerint alakíthatja a csípős és az édes ízek harmóniáját -

Az alaposan megtisztított és megmosott csirkeszárnyat egy keverő tálba tesszük. Sóval és durva fekete borssal megadjuk az alap ízeket. A következő lépésben egy külön tálban kezdődhet a komponálás, mégpedig a reszelt fokhagymával, a durvára vágott chili paprikával - aminek a magházát eltávolítottuk - reszelt lime héjával, mézzel, szója szósszal, Worcestershire szósszal, Tabasco szósszal, lime lével, reszelt gyömbérrel és végül finomra vágott koriander levéllel, majd olívaolaj, hogy az ízeket legyen kinek közvetítenie.
Ezt a mixet alaposan keverjük össze majd adjuk hozzá a az ízesített csirkeszárnyakhoz.
Egy éjszakán át hagyjuk, hogy az ízek összeérhessenek a hűtőben.
Másnap, zsírpapírral kibélelt tepsiben - szép kényelmesen fektessük őket egymástól - hagyjuk, hogy felvegyék a szobahőmérsékletet, majd 180 'C előmelegített sütőben 25 min alatt süssük őket ropogósra.
 Basmati rizzsel és wok zöldségekkel tálalva kellemes fogás lehet.


Bon appétit! 

2010. május 8., szombat

créme brülée

"a franciák féltett kincse..."

 Az 1600-as évek végétől a francia François Massialot által írt szakácskönyvekben bukkant fel először ez a desszert, ami azóta meghódította a világot. Eredetileg a Gallok leszármazottai vanília ízesítéssel készítik, de találkoztam már citromos, narancsos, csokoládés, gyümölcsös, likőrös, kávés és gyömbéres variációban is vele. A vékony karamell tető alatt lapuló lágy krém remek befejező fogás lehet egy desszertbor társaságában. Elkészítése egyszerű, így szerintem ebben rejlik a varázsa.
Ma ő lesz a rivaldafényben.

"íme a receptem..."

CRÉME BRÜLÉE

hozzávalók: 

6db tojássárgája
100g kristálycukor
500ml tejszín
1db vanília rúd
barna cukor 
elkészítés: 

Első lépésben válasszuk szét a tojás fehérjét a sárgájától. Egy keverőtálban keverjük ki a tojássárgáját a kristálycukorral. Ha szép egynemű masszát kaptunk adjuk hozzá a tejszínt és egyneműsítsük őket. Utolsó lépésben nyissuk fel a vanília rudat és kaparjuk bele a tejszínes masszánkba a vaníliát. Ezzel fog kialakulni a végső íz.
 Kis hőálló tálakba öntsük a masszát úgy, hogy azok háromnegyedig teljenek meg, majd előmelegített sütőben 150'C-on hőkezeljük őket 45 percig úgy, hogy egy vízzel félig megtelt tepsiben csücsülnek.
Az idő elteltével vegyük ki a sütőből és hagyjuk hűlni őket. Melegen és hidegen is fogyasztható és egyaránt nagyon finom.
Egy kis ropogós hatást varázsolva a krémes ízek mellé, barna cukorral szórjuk meg a tetejét, amit karamellizáljunk rá.
Tálaláskor akár banánkenyérrel is gazdagíthatjuk az ízhatást.

Bon appétit!