2010. június 30., szerda

ratatouille

"nyári egytálétel Provance-ból..."

A francia lecsó néven is ismert étel általában a nyári szezon nagy kedvence, mivel ilyenkor minden zöldség ami ez elkészítéséhez kell megterem hátul a kertben.
Az eredetileg Nizzából származó étel valójában egy szaftos paradicsomos, zöldséges ragú. A fő alkotói a padlizsán, cukkini, paprika, paradicsom és a hagyma. Ízeiben mivl a mediterrán térségből származó ételről beszélünk így a bazsalikom és kakukkfű.
A nagy nyári melegben mikor az ember valami könnyű és egyben finom ételre vágyik vacsorára, remek megoldás lehet.
Ma őt forgatom bele a serpenyőmbe.

"íme a receptem..."

RATATOUILLE
hozzávalók:

4 evőkanál olívaolaj
3db padlizsán
5db cukkini
4db színes kaliforniai paprika
1db vöröshagyma
2db lilahagyma
1db poréhagyma 
5 gerezd fokhagyma
10db paradicsom 

paradicsompüré 

bazsalikom
kakukkfű


durva fekete bors
kristálycukor

parmezán sajt 
elkészítés:
  
A zöldségek felaprításával kezdjük, így a padlizsánt, a cukkinit és a paprikát kockára a vöröshagymát és a lilahagymát félfőre, a póréhagymát karikára és a paradicsomot cikkre vágjuk.
 Egy nagy keverőtálba keverjük össze a már felaprított zöldségeket, majd morzsoljuk bele a kakukkfű leveleit. - a fűszernövények íz és illatanyag hatásuk erősebb ha újainkkal összemorzsoljuk őket -
Egy jól felhevített serpenyőben pirítsuk össze őket majd a hozzáadott paradicsompürével adjuk meg a ragú szaftosságát. A zöldség levében és a már hozzá adott paradicsompürében pároljuk egy pillanat erejéig.
 Só és borssal formáljuk az ízeket, majd egy kis kristálycukorral enyhítsük a paradicsom savasságát.
Utolsó lépésben keverjük bele a durvára vágott bazsalikom leveleket.
Reszelt parmezánnal szórjuk meg egy kis extra ízhatás végett, majd egy kellemes rosé bor társaságában fogyasszuk el.


Bon appétit! 

2010. június 24., csütörtök

nyári gyümölcspuding

"egyenesen Angliából..."

A Brit szigetekről származó desszert már a 19. század végétől kezdve nagy sikert aratott mint befejező fogás az asztalon. Bár azt sajnos nem tudni, hogy pontosan hol készítették először, de azt tudjuk, hogy a két legfőbb alkotója a kenyér és az erdei gyümölcsök.
A nyári szezonban nagy népszerűségnek örvendő angol nevén "Summer Pudding" nemcsak, hogy könnyen elkészíthető de napokig is elül a hűtőben. Így amikor csak valami "nasira"  vágyunk, remek megoldás lehet egy kis tejszínhabbal az oldalán.
Ő lesz ma a rivalda fényben!

"íme a receptem..."

NYÁRI GYÜMÖLCSPUDING

hozzávalók:

500g erdei gyümölcs mix  
200g porcukor
1db fahéj rúd
5db szegfűszeg
1db vanília rúd

14 szelet formakenyér

málna 

tejszín
kristálycukor
vanília rúd
hozzávalók:

Előző este egy nagy tálba ízesítsük be az erdei gyümölcsöket a porcukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel és a vaníliával. Ezt hagyjuk állni egész este a hűtőnk alján.
A következő napon távolítsuk el a fahéj rudat, a szegfűszeget és a vanília rudat, majd szűrjük le az egészet és csepegtessük le alaposan. Az ízesített gyümölcsök levébe mártogassuk bele a nagy pogácsaszaggatóval vágott forma kenyér karikákat.
A pogácsaszaggató segítségével rétegezzünk, mégpedig úgy, hogy az gyümölcs lében áztatott kenyér , majd a lecsepegtetett erdei gyümölcs mix, s a végére az áztatott kenyér fedőként.
Ezt óvatosan préseljük össze majd húzzuk le róla a pogácsaszaggatót.
A látvány kedvéért tegyünk rá málna koronát és  hűtőbe téve hagyjuk állni őket.
 Addig készítsünk tejszínhabot kristálycukor és vanília ízeivel kísérőként.
S amikor kedvünk támad fogyasszunk el egyet!

Bon appétit! 

2010. június 15., kedd

jamaikai ananász puncs

"a Karib térségből..."

A hűsítő ital legfőbb alapanyaga az ananász, amely a trópusi éghajlatú területeken honos. A 19. században mutatkozott meg hazánkban az Esterházy család kastélyának üvegházában.
Táplálkozás értéktanilag az ananász legértékesebb anyaga a bromélia nevű enzim, mely a fehérje emésztésében nyújt segítséget, valamint szerepet játszik a zsír elégetésében is. Csökkenti a vér savtartalmát, így segíti a szervezet savbázis egyensúlyának megőrzését, helyreállítását és azonkívül számottevő vitaminforrásként tarthatjuk számon.
Az ananászom kívül az italt a Karib szigetekről származó fehér rummal és kókusszal gazdagítom. Remek szomjoltó és hűsítő lehet egyben egy forró nyári estén.
Ma őt készítem, hogy lehűljenek a kedélyek!

"íme a receptem..."

JAMAIKAI ANANÁSZ PUNCS
hozzávalók:

6dl ananász juice
6dl tej
2dl kondenzált tej
2dl kókusztej
1dl rum

őrölt szerecsendió
őrölt fahéj 
szegfűszeg
vaníliarúd
  
reszelt pirított kókuszreszelék
elkészítés:

Egy  puncsostálban keverjük össze az ananászlevet, a tejet, kondenzált tejet kókuszt és a rumot. Következőként a fűszerek segítségével kialakítjuk az ízvilágot. - mindenki a saját szája íze szerint formálja őket, én ezekkel a fűszerekkel teszem - Őrölt szerecsendió, őrölt fahéj, szegfűszeg, a vaníliarúdból nyert vanília.
 Hagyjuk egy fél órára, hogy a hűtőben összeérjenek az ízek, majd az idő lejártával távolítsuk el a szegfűszeget az italból.
Gazdagítsuk pirított kókuszreszelékkel és hűtsük jégkockákkal.
Hűtött pohárba öntve ananászdíszítéssel tálaljuk.
   

Bon appétit! 

2010. június 7., hétfő

naan kenyér

"egyenesen Ázsiából..."
  
A Dél ázsiai országokban népszerű naan kenyér a mindennapok fogyasztására használt kísérő az ételek mellé. Az alap kenyér hozzávalói meghatározottak, de országról országra bűvülnek a hozzávalók , s így az ízek is.
 A kenyér formája és mérete eltérő, az Európában megszokott vekni kenyértől. Az angol nevén használt "flatbread " kifejezés jelentése lapos kenyér. A találó elnevezés a használatban is megjelenik, mivel a lapos kenyér formát kanálként is használják az indiai konyhából származó curry mellé.
A mái napig is India, Pakisztán, Afganisztán és Banglades a legnagyobb termelő és fogyasztó ország, bár a naan kenyér meghódította nyugatot is, mert jelen van Angliában, Amerikában és Kanadában is.
A kulináris világban szervírozzák reggelire tea és kávé mellé vagy zöldséges, húsos és sajtos feltéttel.
A mai napon őt készítem el!

"íme a receptem..."

NAAN KENYÉR

hozzávalók: 

45dkg BL80 fehér kenyérliszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál só
2 teáskanál kristálycukor

2 teáskanál olívaolaj
4 teáskanál natúr joghurt
1db tojás

200ml langyos tej
15g élesztő

fekete hagymamag
elkészítés: 

"alap naan kenyér" 

Első lépésben morzsoljuk bele az élesztőt a langyos tejben és hagyjuk, hogy a biológiai folyamatok elinduljanak.
 Addig egyneműsítsük egy keverőtálban a lisztet, a sütőport, a sót és a cukrot. Következő lépésben adjuk hozzá az olívaolajat, a natúr joghurtot és a tojást. Ha a kovászunk elkészült akkor folyamatos keverés mellet öntsük hozzá a lisztes mix-hez és a kezünk segítségével alaposan dolgozzuk össze. Utolsó lépésbe gazdagítsuk fekete hagymamaggal, hogy egy kis kontraszt is legyen benne.
 A keverőtálban hagyva hagyjuk pihenni és kelni.
10dkg pogácsákat szakítunk, majd lapos formákat formálunk belőlük és serpenyőben kevés zsiradékon mindkét oldalát lesütjük, majd 180'C sütőben 10min hőkezeljük.
Kicsit hagyjuk hűlni és langyosan már fogyasztható is.

Bon appétit!