"a karácsonyra egy könnyű kenyércsoda..."
"íme a receptem..."
Az ünnepek alatt a sok főtt, sült finomság mellett sokan egy kis gyümölcsöt is tesznek a tálalópultra. Ilyenkor a legnépszerűbbek a banán, a mandarin, a füge és a datolya.
Ezeket az esti mozizás közben, a TV előtt is nagy hévvel eszegeti a család, de szimplán a "mikor nincs mit épp hamizni " szerepet is jól betöltik. Sokan viszont szeretnek belőlük valami édeset készíteni.
Az 1930-as években először az amerikai szakácskönyvekben említett banánkenyér mellett tettem le voksom, így ő lesz ma porondon.
Az 1930-as években először az amerikai szakácskönyvekben említett banánkenyér mellett tettem le voksom, így ő lesz ma porondon.
"íme a receptem..."
hozzávalók:
2 db tojás
150g kristálycukor
10g vaníliáscukor
2 evőkanál virágméz
4 db narancs
4 db narancs
2 db vaníliarúd
120ml olvasztott vaj
2-3 db banán
200g liszt
1 teáskanál sütőpor
1\2 teáskanál szódabikarbóna
1\2 teáskanál só
100g mogyoró és mandula mix
elkészítés:
Egy keverőtálba üssünk le két tojást és adjuk mellé a kristálycukrot. Habverő segítségével verjük fel a tojást az édesítővel, majd porciózzuk hozzá a vaníliáscukrot, virágmézet , a reszelt narancshéjat és annak levét és legvégül a vaníliarúdból nyert vaníliát. Miközben kevergetjük a mixet, csurgassuk lassan hozzá az olvasztott vajat. Végül, de nem utolsó sorban gazdagítsuk turmixolt banánnal.
Egy másik tálba mérjük ki a lisztet, s kanalazzuk mellé a sütőport, szódabikarbónát és sót. Utolsó mozdulatként forgassuk bele a durva mogyorót és a mandulát.
Következő lépésben egybeműsítsük a két tál tartalmát úgy, hogy a tojásos keverékhez adjuk a lisztes keveréket. Majd öntsük kivajazott és kilisztezett őzgerincformába.
Végszóként előmelegített sütőben süssük (200'C) 40 percet, s az idő lejárta után hagyjuk a sütőben (140'C) 40 percet, hogy rendesen átsüljön.Egy fogpiszkáló segítségével nézzük meg, hogy nyers e még a közepe. - ha igen, adjunk neki még néhány percet! -
A konyhapultra téve várjuk meg, hogy ne legyen olyan forró, majd langyos szeletekben tálaljuk, akár porcukor takaróval is.
Bon appétit!
Bon appétit!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése