2009. december 24., csütörtök

karácsonyi pulyka

 "angol módra..." 

 Az év legszebb ünnepe jött el ma! 

Ilyenkor még többen tevékenykednek a konyhákban, - legyenek akár szakácsok, háziasszonyok, vagy akik egyszerűen csak szeretnek sütni-főzni, és próbálnak kitenni magukért, hogy amikor eljön az est valami finomat tehessenek az asztalra. Ez nem csak még jobban összehozza a családot, de emlékezetesebbé is teszi a karácsony estéjét.

A mai nap másabb mint a többi, ilyenkor együtt a család. A konyha és a nappali közt cikázó beszélgetések, nevetések közben, mézeskalács illata járja át az egész lakást. Az eszméletlen hóesés közepette, míg egyesek a karácsonyfára próbálják felvarázsolni a díszeket, addig másoknak sokkal nagyobb kedve akad a konyhában valami remeket alkotni. Valószínű a varázslatos hangulat lehet az oka! 

Minden kultúrában, országban, házban más és más kerül ilyenkor az asztalra. Úgy gondoltam, hogy ma az angol konyha karácsony esti menüjébe mutatok egy kis betekintést.

 Angliában is, mint szerintem minden más országban, nagyon nagy felindulást kelt a karácsony tudata. Ilyenkor lázban ég mindenki. Ahogyan az megszokott, sokkal nagyobb hangsúly kerül a vásárlásra, s arra, hogy megtaláljuk szeretteinknek a megfelelő kis apróságot, ajándékot, amivel örömet szerezhetünk.
Karácsony napján döbbenünk rá legtöbben, hogy mit is készítsünk estére?! Így megy ez itt is az eső és a köd országában... 

Nos, akinek nincs ötlete, ragadjon fakanalat és próbálja ki a következő kombinációt!

A tradícionális angol karácsonyi vacsora az Amerikában is, november végén nagy népszerűségnek örvendő pulyka. Ez az angoloknál, karácsonykor kerül az ünnepi asztalra. Azt azért tudnunk kell, hogy ott egy nappal később december 25-én este készítik, tálalják és fogyasztják nagy élvezettel. De én bátran ajánlom mindenkinek szentestére is.
 Egy  két dolgot nem árt ha tudunk a pulykával kapcsolatosan, pláne ha egészben sütjük. Nagyon fontos a megfelelő hőközlés és hőmérséklet ahhoz, hogy ne szárítsuk ki és ehelyett  finom omlós lehessen a hús. Azt is jó ha tudjuk, hogy mikor elkészült az egészben sült pulykánk nem árt pihentetni alufólia alatt 15-20 percet. Így utána sokkal kellemesebb az ízhatás, s emellett könnyebb lesz szelni is.

  „íme a receptem...”
KARÁCSONYI PULYKA „ANGOL” MÓDRA
hozzávalók:

a sült:

5kg egész pulyka
olívaolaj
tengeri só
durva színes bors
durva rozmaring
2db vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
3db sárgarépa
2db gyökér
500ml szárnyas alaplé

a töltelék:

olívaolaj
1db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
400g sertés darált hús

durva színes bors
őrölt szerecsendió
durva zsálya
durva petrezselyem
durva snidling


elkészítés:

Vegyük elő a pulykát a hűtőből és adjunk neki jó egy órát, amíg szép kényelmesen felveszi a konyha hőmérsékletét. Addig melegítsük elő a sütőt (180'C) és kezdjünk neki a tölteléknek.

Olívaolajon egy serpenyőben pirítsuk le a már finomra összevágott vöröshagymát. - Nagyon fontos, hogy a serpenyő forró legyen, hogy tudjon pörzsanyag keletkezni az ízek befolyásolása végett. Viszont ne legyen túl forró se, nehogy a hagymánk megégjen. - Mikor már szép szalmasárgás a hagyma reszeljük hozzá a fokhagymát és hagyjuk, hogy illata ellepje a konyhát. A következő lépésben egy csipet só, durva bors, őrölt szerecsendió és durva zsályalevél segít az ízek kialakításában. - Az olívaolaj, mint közlő egység segít a fűszerek ízátadásában. - Két perc tűzön futtatás után tegyük a most már fűszeres, lepirított finom hagymát egy keverőtálba és hagyjuk ott kihűlni.

A pulykához  visszatérve, egy-két törlőpapírral itassuk körbe. A nyaknál lévő bőrnél nyúljunk a mellkas és a bőr közé, majd az egész mell trületén válasszuk le a bőrt és ujjunk segítségével képezzünk ott helyet. Szobahőmérsékletű, kikavart vajhoz adjunk durva rozmaringot. Egy habzsák segítségével töltsük a lágy rozmaringos  vajat a bőr alá. A fűszervaj segít abban, hogy ne száradjon ki a mellrész, valamint így ropogósabbá válik a bőrt. Amíg hagyjuk pihenni,  - hogy az ízek közelebb kerüljenek egymáshoz - fejezzük be a tölteléket.

A keverőtálban levő hagyma mixhez adjuk hozzá a darált sertéshúst. Ha úgy érezzük, adhatunk még hozzá egy kis sót és durva borsot, hogy még intenzívebb legyen az ízhatás.  Alaposan keverjük össze, vagy más néven egyneműsítsük. Formázzuk őket, hogy gusztusos gombócokat kapjunk és töltsük a pulyka bendőjébe. Ezek, mint egy szivacs a szárnyas gyomrában levő húsnedveket magukba szívják és ettől még finomabbak lesznek majd.

Egy  tágas tepsibe fektessük a pulykát és öntsük hozzá az alaplevet, amit már előre lefőztünk. Ültessük a pucolt  fél fej vöröshagymákat, gerezd fokhagymákat és kocka zöldségeket is a tepsibe.

Takarjuk be alufóliával a pulykát. Tegyük a tepsiben lévő nagy madarat az előmelegített sütőbe és süssük körülbelül 3½ órát. 20 percenkét locsolgassuk a tepsiben levő juice-szal.  2½ óra elteltével vegyük le a fóliát és hagyjuk, hogy a hátralevő időben szép aranybarnára és ropogósra sülhessen.

Miután letelt az idő és egy hústű segítségével meggyőződtünk arról, hogy pulykánk elkészült, vegyük ki a sütőből és fólia alatt pihentessük 30 percet.

Ez idő alatt szűrjük a tepsiből egy nyeles lábosba a juicet és redukáljuk vissza. Az így kapott gazdag jus-t, - ahogy a franciák nevezik - adhatjuk a sült mellé.

Már csak egy dolog maradt hátra, hogy felszeleteljük és tálaljuk az est főszereplőjét.  A combokat egy ügyes mozdulattal levágjuk. Egy spicckanál segítségével kihalásszuk a gombócokat, majd elkezdhetjük felszelni a  mellet.

Tálaláskor a pulykamell szeletek mellé halmozhatjuk a combról  letépkedett barna húst és ide-oda passzinthatunk a töltelékből is.



 Bon appétit! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése