2009. december 25., péntek

tárkonyos pulykaragu leves

"karácsony ebédre..."

Így karácsony másnapján most, hogy már mindenki megkapta a kis ajándékát, az izgalmak is alábbhagytak. Ekkor kezdjük csak igazán érezni a készülődésekből, a sok sürgölődésból-forgólódásból eredő fáradtságot. Szerintem ilyenkor mindenki szeret sokáig az ágyban feküdni és nézni, ahogyan esik odakint a hó. A kései felkelés ne okozzon problémát az ebéd elkészítésében, mert egy gyors, ízletes és könnyű levest találtam ki mára, ami mellesleg jól bele is olvad a karácsonyi ételáradatba.
Az esetek 70%-ban minden hűtő fagyasztójában akad egy kevéske pulykamellfilé dugiban. Azt most gyorsan vegyük ki a frigóból, és amíg kiolvad, egy reggeli tea és egy kis mazsolás kalács mellet ébredezve gyönyörködjünk a karácsonyfán.
"íme a recept"

TÁRKONYOS PULYKARAGU LEVES 
hozzávalók: 

50dkg pulykamellfilé
1db vöröshagyma
3db fokhagyma

őrölt fehér bors
babérlevél
durva tárkony
durva petrezselyem
2db sárgarépa
1db gyökér
1 cikk zellergumó
15 dkg gomba
10dkg zöldborsó
1l csontlé
6 dkg liszt
3 evőkanál tejföl 
2 dl tejszín
1 evőkanál tárkonyecet
néhány csepp citromlé
elkészítés:
  

Egy tágas fazékban a vaj és olívaolaj kombo-n finomra vágott vöröshagymát lepirítjuk. A felolvadt kocka pulykamellfilét hozzáadjuk a hagyma soté-hoz és együtt pirítjuk őket. Egyből sózzuk és borsozzuk, majd hagyjuk, hogy a pulykamell húsnedve gyöngyözve elfőjjön. Mikor elkezd újra pirulni, hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, gyökeret, a cikkre vágott gombát, s egy cikk zellergumót, amit majd a levesből a főzés végén kiveszünk. - Itt meg kell, hogy jegyezzem, a zöldborsó, mint legkisebb alkotóelem határozza meg a zöldségek méretét. - A frissre vágott zöldfűszerek keverékével befolyásoljuk az ízeket. Majd felöntjük csontlével. S most egy kis csíny! Szórjunk bele egy csipet szódabikarbónát, hogy a zöld színek élénkek maradhassanak. Most már csak azt kell figyelni, hogy a hús  megpuhuljon, és zöldségek roppanósak maradjanak. De mielőtt teljesen megpuhulna a sárgarépa és a gyökér, adjuk hozzá utolsó fordulóban a zöldborsót. Egy tejfölös habarással állítsuk be a sűrűséget. A habarásnál ne felejtsük el a hőkiegyenlítést, ami  forró folyadékkal való habaráskikeverést jelent. Majd utána adjuk szűrve a leveshez. Dúsítsuk tejszínnel. A tárkonyecet és a csavart citromlé megadja  levesünk pikánsságát és varázsát.
 Forrón tálalva fogyasszuk!

Bon appétit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése