2009. december 27., vasárnap

almarizottó

"avagy egy gyengéd vacsora karácsony után..."

Szép lassan kisétáltunk a karácsonyi ünnepekből, és szerintem sokunk bosszankodik, hogy jól sikerült ez a karácsony is forma ügyileg. Legtöbben a mérleg mutatta valóságtól el kezdenek kemény éhségsztrájkba fogni... de erre semmi szükség! A karácsonyi nehéz ételek után csak egy lágy remek kell ide, - amire már a szerveztünk is vágyakozik - a "csizmából".
Ezek a gondolatok ihlettek meg engem arra, hogy ma estére valami itáliait alkossak. A Piedmontban és Lombardiában nagy népszerűségnek örvendő rizottót szerettem volna egy kis karácsonyival ötvözni, s így született meg az almarizottóm.
Ez is mint mindegyik rizottó gyorsan elkészíthető, mint az olasz ételek általában, s emellett könnyűek, egészségesek és eszméletlen finomak is. Épp ezért, na meg persze a hangulatok fokozásáért, tegyünk be egy lágy zenét, nyissunk ki egy üveg fehérbort, - Cserszegi fűszeres szerintem ide pont passzol-  majd lássunk neki!

  "íme a receptem..."

ALMARIZOTTÓ
hozzávalók:

2 evőkanál olívaolaj 
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
450g rizottó rizs
1\2 evőkanál só  
2 pohár száraz vermouth
1l szárnyas alaplé
100g vaj
reszelt parmezán sajt
3 db alma
barnacukor
méz 
őrölt fahéj
200g krémsajt 
1dl tejszín
elkészítés: 

Olívaolajon futassuk meg a finomra összevágott vöröshagymát és hallgassuk a pirítás dallamát. Reszelt fokhagymával alakítsuk az ízhatást, majd a száraz vermouth-tal pároljuk össze őket. Miután az alkohol gyöngyözve elfő, adjuk hozzá a rizottó rizst és sózzuk.
- ez az apró, kerek, rövidszemű rizsfajta teheti valódivá csak a rizottónkat - 
A rizs hozzáadása után öntsük fel az alaplével pároljuk "al dante"-ra. Miután a rizottónk elkészült keverjük bele a reszelt parmezánt és a vajdarabkákat. - ettől lesz a rizottó lágy - Ha ezt megtettük, fedő alatt hagyjuk állni.

Amíg a rizottónk befejeződik, kockázzuk össze az almákat és pörgesük meg egy kis barnacukorban és méz variációban. Ízesítsük őrölt fahéjjal, hogy teljes legyen az összhang.

Az utolsó lépésként forgassuk bele az almadarabkákat, s egy leheletnyi krémsajttal meg tejszínnel krémesítsük.
 - ha igazán varázslatosabbá szeretnénk tenni a rizottónkat, akkor megszórhatjuk serpenyőben pirított dióval -
  

Bon appétit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése