2010. január 5., kedd

bélszín stroganoff

"az orosz híresség..."

A mai hóesés és fehérség közepett egy ínyenc és egyben laktató ételre vágytam, így inkább behúzódtam a jó meleg konyhába és összehoztam az ételkészítést egy kis történelemmel. Végeredményként a bélszín Stroganoff módra elnevezésű ragut kaptam.
Ez a főétel, a messzi Oroszországból származik. A 19. században Odesszában élő nagyom befolyásos Stroganoff család egyik tagjáról Alexander Stroganoff-ról kapta a nevét az 1860-as körül.
Ez a tartalmas orosz híresség is hozzájárult, hogy jobban betekintést nyerhessen a világ a kucsma alatt rejtöző orosz gasztronómiába.
Most, hogy megvolt a történelem lecke...készítsük el!

"íme a receptem..."

BÉLSZÍN STROGANOFF
hozzávalók: 

4 evőkanál olívaolaj 
600g bélszín
80g húsos szalonna 
100g gyöngyhagyma
4 gerezd fokhagyma
1 pohár konyak 
őrölt feketebors
100g erdei vegyes gomba
100g csemegeuborka
mustár
barnacukor 
20ml tejszín 
elkészítés: 

Elsőként a hentestől szerzett friss bélszínt hártyázzuk meg. A raguhoz használjuk a bélszín fej és farok részét. Ezt vágjuk fel ujjnyi vastag metéltnek. - ha már előző este kitaláltuk, hogy ez lesz a következőnapi ebéd, akkor pácoljuk be durva feketeborssal, mustárral és olajjal, majd pihentessük a hütő fenekén egy éjszakát ( a húsrostok meglazulása céljából) -
Egy tágas serpenyőben hevítsük fel az olívaolajt, majd dobjuk rá a finomra vágott gyöngyhagymát és szotírozzuk meg rajta. Miután kellően átforgattuk a hagymát az olajban adjuk hozzá a bélszín metéltet. Sóval, őrölt feketeborssal és reszelt fokhagymával alakítsuk ki az ízeket és hagyjuk, hogy a hús visszapiruljon zsiradékig. - eközben a húsnedvekben párolódik és így puhul egyben -
 Mikor kellően visszapirult öntsük fel konyakkal, hogy az ízek egy kicsit megvaduljanak és miután az alkohol elpárolgott pirítsunk mellé a mustárt. - óvatosan, hogy meg ne égjen - A hozzáadott erdei gombákból és csemegeuborkából hőkezeléskor kioldódó víztartalom fogja mártás sűrűségűvé tenni a ragut. Kompenzáljuk a mustár és csemegeuborka savasságát egy kis barnacukorral és krémesítsük tejszínnel.
Tálaljuk fetuccinivel és párolt ceruzababbal.
  

Bon appétit!

2 megjegyzés:

  1. Kedvesemet szeretném elkápráztatni egy tökéletes vacsorával. A receptedben szerepel a szalonna, de milyen? Kolozsvári típusú, vagy más? Gondolom a hagyma pirítás előtt kerül sorra, de kérlek erősíts meg.
    Köretként krokettet gondoltam, mi a véleményed?
    Előre is köszönöm,
    Böbi

    VálaszTörlés
  2. Szia Erzsébet!
    Igen, jól gondoltad, Kolozsvári szalonna kell hozzá, és a vöröshagyma előtt pirítsd vissza zsírjára így kap az étel egy kellemes füstös ízt.
    A krokett számomra nem passzol az ételhez, helyette inkább párolt rizzsel próbáld meg ha a fetuccini neked nem tetszik.
    Jó étvágyat hozzá!

    VálaszTörlés