2010. január 3., vasárnap

kenyérpuding

"a legegyszerűbb puding Angliából..."


Mára egy könnyen elkészíthető finomságra gondoltam, mely amellett, hogy gyorsan összedobható, nem igényel túl sok alapanyagot sem. Először itt Angliában találkoztam ezzel a desszerttel, ami itt az angol konyhában "unicum"-nak számít. A tradicionális "Bread and Butter Pudding" a vasárnapi vacsora utolsó fogásaként szerepel általában az ételek között.
Az alaprecept többnyire mindenütt ugyanaz, de a különböző konyhákban tett látogatásaim során volt szerencsém ellesni más variációkban is. Ma megmutatom, én hogyan is készítem.
Ennek a receptnek akkor vesszük hasznát amikor valami finomat kell gyorsan az asztalra tenni, mert a család valami édességre vágyik.


"íme a receptem..."


KENYÉRPUDING


hozzávalók: 

1 vekni szeletelt formakenyér
500g vaj
120g mazsola
kristálycukor 
reszelt narancshéj 
500ml tej
500 ml tejszín
5 tojás
200g kristálycukor
15g vaníliáscukor
2 db vaníliarúd
őrölt fahéj
őrölt szerecsendió 
porcukor 
elkészítés:

 Első lépésben a vekni kenyérszeletekről távolítsuk el a héjat, s vágjuk úgy félbe, hogy két háromszögformát kapjunk. Eközben lassú tűzön olvasszuk fel a vajat egy gyorsforralóban. Miután a vaj felolvadt, mártogassuk a héjatlan háromszög kenyereket az olvasztott vajba és egy porcelán tálon egymástól elcsúsztatva helyezzük el őket. Ha az első réteg már fekszik a tálban szórjuk meg kristálycukorral, mazsolával és reszelt narancshéjjal. Ismételjük meg a folyamatot úgy, hogy minimum 3 vagy 4 réteg feküdjön egymáson. A legfelső réteg tetejére ne szórjunk mazsolát, hogy hőkezeléskor ne égjen meg.

Következő lépésben készítsük el azt a mixet, amivel majd teleöntjük a tálat. Egy keverőtálba üssük fel a tojásokat, majd verjük fel őket. Adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliáscukrot, a tejet és a tejszínt. Alakítsuk az ízeket a vaníliarúdból nyert vaníliával, a fahéjjal és egy kis szerecsendióval. Alaposan egyneműsítsük őket!

 Utolsó lépésként öntsük fel a folyadékkal a tálat úgy, hogy ne lepje el a felső réteget teljesen. Szórjuk meg kristálycukorral és alufólia alatt helyezzük előmelegített sütőbe (180'C) 45 percre. Az idő lejártával, hogy szép aranybarna legyen a teteje, vegyük le az alufóliát és hagyjuk a sütőben még 10 percet.

Mikor elkészült hagyjuk egy néhány percet hűlni, majd kanalazva tálaljuk, akár vaníliasodó kíséretében.

 Bon appétit!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése