2010. január 25., hétfő

füstölt sonka mézes sült köntösben

"avagy édes és sós egyben..."

A mai ínyencség, amit készíteni fogok, az angol konyha egyik jellegzetes ételei közé tartják számon, amit a nagy vasárnapi sültek közt szoktak az asztalra tenni. A levágásra nevelt sertés combjából vagy farából készülő ételt a szigetország különböző pontjain más és más módokban szokták elkészíteni. Volt szerencsém nekem is látni egy két variációban. Most megmutatom a kedvencemet!
Tudnunk kell, hogy nem igényel túl sok munkát, és amikor elkészült nem csak a látvány, hanem az íz és illatok káprázatos kombinációja egyszerűen elképesztő. S ha netán maradna belőle, csak tegyük be a hűtőbe és másnap reggelire szeletelve is tökéletes a felvágottak közt.

"íme a receptem..."


FÜSTÖLT SONKA MÉZES SÜLT KÖNTÖSBEN
hozzávalók:

4kg füstölt sonka
3db vöröshagyma
10 gerezd fokhagyma
3db alma
3db narancs

egész feketebors
csillagánizs
szegfűszeg
egész fahéj

barnacukor
méz
elkészítés:

Egy fazékba tegyünk fel vizet főni. Amíg várjuk, hogy a víz elkezdjen forrni, kötözzük meg a sonkát. Ha víz már forr, tegyük bele a már kötözött sonkát, a fokhagyma gerezdeket, a félbe vágott vöröshagymákat, almákat és narancsokat. A különleges íz kialakításában a só, feketebors, csillagánizs, szegfűszeg és fahéj lesz segítségünkre. Várjuk meg míg a már gazdagított és ízesített víz újra elkezd forrni, majd vegyük le a tűzet és gyöngyözve főzzük a hús míg meg nem puhul. Amikor a hús már megpuhult, zárjuk el a tűzet és hagyjuk az abalében egy 20 percet állni, hogy érlelődjön az ízekben.
Ha az idő lejárt, vegyük ki a pácléből és várjuk meg míg lehűl. Következő lépésben távolítsuk el a bőrt és írdlajuk be. A látvány és ízhatás fokozásaként tűzdeljük meg szegfűszeggel.
Előmelegített sütőben (170'C) hevítsük fel, majd szórjuk meg barnacukorral és öntsük nyakon mézzel. Addig süssük (160'C), míg a cukor és a méz kombó meg nem karamellizálódik és aranysárgán át nem öleli a húst, mint egy köntös.
Tökéletes lehet akár bugonyapüré és ribizli szósz kiséretében.

Bon appétit!

1 megjegyzés:

  1. Kedves Lacus!
    'távolítsuk el a bőrt és írdlajuk be"
    helyett:
    távolítsuk el a kötözőt és írdlajuk be a bőrét.
    Legalábbis Gordon így készítette.
    Boldog Karácsonyt
    Beatrix

    VálaszTörlés