2010. január 11., hétfő

spagetti carbonara

"egy ízletes tészta Lazio-ból..."

 Sokszor sokan vagyunk úgy, hogy  egy könnyű, de egyben laktató ételre vágyunk éhségünk csillapítására így az esti órák eljöttével. A mai étel, amit el fogok készíteni, akár még egy ismerkedős találka alkalmára is "elsüthető", ha le szeretnénk venni a másikat a lábáról és ha azt akarjuk, hogy jól sikerüljön az este. De eltudom képzelni egy üveg fehérbor kíséretében, mint főszereplő kellemes beszélgetős délutánokon.
 A 20. század közepén megalkotott Spagetti Carbonara, Olaszországban nagyon nagy népszerűségnek örvend. Talán könnyen elkészíthetőségében rejlik nagysága? Nem tudni! De az biztos, hogy ízletesebb és gyorsabban elkészíthető ételt nem tudok ma estére elképzelni.
Különböző tészták társaságában is szokták tálalni a fettuccine-től a rigatoni-ig. Ma én spaggeti-vel vagy más néven húr tésztával fogom elkészíteni.
Lássunk is hozzá!

"íme a receptem..."

SPAGETTI CARBONARA

hozzávalók:

500g spagetti tészta 
2 evőkanál olívaolaj 
15 szelet pancetta 
4 tojás sárgája
100ml tejszín
120g parmezán
őrölt fehérbors
őrölt szerecsendió
elkészítés:

Főzzük ki a spagetti tésztát sós forrásban levő vízben. - ügyeljünk arra, hogy a tésztát ne főzzük túl, hanem az olaszok nyelvén "al dante"-ra vagyis roppanós legyen -
 Míg a tésztára várunk, készítsünk egy mixet amely a következő képen néz ki. Egy tálban egyneműsítsük a tojás sárgáját, a tejszínt, a parmezánt. Formáljuk az ízeket őrölt fehérborssal és szerecsendióval.
Egy tágas serpenyőben pirítsuk le olívaolajon a metélt pancetta sonkát. - ő fogja majd beállítani egyben a vacsoránk sósságát -
 Ha a tésztánk elkészült, szűrjük le. - ne hűtsük, ne mossuk! - Majd csúsztassuk a ropogósra pirult pancetta-ra ami a serpenyőben hever, adjuk hozzá a mixet és keverjük össze alaposan. 2 perc a forró serpenyőben...és kész is! 
Egy tésztás tányérban parmezán hánccsal tálaljuk egy kellemes zene társaságában.

Bon appétit! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése