2010. február 4., csütörtök

pásztor pite

"egy kis bárány különlegesség..."

Az angol nevén "Shepherd's pie"-nak ismert bárányból készült főétel már a 18. század óta nagy népszerűségnek örvend az egész Brit sziget területén. Az eredetileg Észak Angliából és Skóciából származó ételt kellet készítenem a múlt héten, ez egyik munkanapom alkalmával. Mivel hála az égnek nagyon nagy sikert arattam vele, így gondoltam ma újra elkészítem és megosztom, hogy hogyan is  készül az én variációmban.
Ezt az étel pont arra való, hogy kipróbáljunk valami újat és egy kicsit színesebbé tegyük a szürke hétköznapok megszokott ételeit. Aki azt gondolja, hogy "én nem is szeretem a bárányt" annak garantálom, hogy most megfogja kedvelni ezen az ételen keresztül.
Lássunk is hozzá!

"íme a receptem..."

PÁSZTOR PITE

 
hozzávalók:

4 evőkanál olívaolaj 
1kg darált bárány lapocka

durva feketebors
2db vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
5 szál angol zeller 
3 db sárgarépa 
50g pancetta
rozmaring
3 evőkanál liszt 
400ml paradicsomszósz
200ml bárányalaplé

1kg burgonya
só 
200ml tej
300g vaj
elkészítés:

Hevítsük fel az olívaolajt egy tágas lábosban, majd adjuk hozzá a darált bárány lapockát. Egyből sózzuk és borsozzuk, s hagyjuk, amíg a hús visszapirul zsírjára. Következő lépésben adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát. A kellemes fokhagymás illat megtelte után, gazdagítsuk a kockára vágott angol zellerrel, sárgarépával és a metéltre vágott pancetta sonkával, s pirítsuk együtt őket. Durvára vágott rozmaringgal változtassuk meg az ízeket.
Amikor mindent alaposan lepirítottunk, szórjuk meg lisztel - stabolás - sűrítés gyanánt és folyamatos kevergetés mellet hagyjuk, hogy a liszt is enyhén megpiruljon. Következőnek öntsük fel a paradicsomszósszal. - szórjuk meg egy kis kristálycukorral, a savasság enyhítése képpen -  Adjuk hozzá az alaplevet és pároljuk el lassú tűzön, amíg a hús és a zöldségek meg nem puhulnak.
Addig, míg erre várunk, tegyünk fel egy fazékba a hámozott burgonyát sós vízbe főni.
Ha darált hús ragú elkészült tegyük félre és a megfőtt burgonyából készítsünk burgonyapürét a langyos tej és vaj segítségével.
Kis hőálló tálkába halmozzuk a ragut, s a tetejét takarjuk be felspriccelt burgonyapürével.
Előmelegített sütőben 200'C-on 20 percet süssük, míg szép aranybarna és ropogós nem lesz a pürénk.
Már csak arra kell várni, hogy egy kicsit hűljön és már fogyasztható is egy kellemes vörösbor társaságában.

Bon appétit!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése