2010. február 1., hétfő

fokhagymakrémleves

"mert finom és egészséges..."

Először nézzük csak meg, hogy mit is tudunk a fokhagymáról. A gyógy és fűszernövény gumója igen nagy múlttal rendelkezik. A Dél-Ázsiából származó fűszert már az ókori Egyiptomban is ismerték. A középkorban tisztító és gyógyító erőt tulajdonítottak neki. Hazánkban először a 15. században kezdték el termeszteni.
A francia konyha kiemelt fontos fűszerét, ma én leves formájában fogom az asztalra tenni. Tudnunk kell, hogy ez a leves azon felül, hogy egészséges, - mert például magas a C vitamin tartalma - könnyű és finom is egyben.  Eddig tett tapasztalataim során rengeteg féle variációban láttam mind a kollegák, mind a háziasszonyok elkészítésében. Mondhatjuk, hogy a variációk halmaza végtelen. Ma megmutatom, hogy én hogyan is készítem.
A legjobb étel egy hosszú kimerítő nap után, mikor az ember átfagyva hazaér és arra vágyik, hogy valami felmelegítse. Pirított baguette és némi sajt - roquefort -  társaságával gazdagíthatjuk az élvezeteket, egy kellemes családi vagy baráti beszélgetés közepette. 

"íme a receptem..."

FOKHAGYMAKRÉMLEVES
hozzávalók:

4 evőkanál olívaolaj 
1db vöröshagyma
1db póréhagyma
15 gerezd fokhagyma
őrölt fehérbors
5ml konyak 
2l zöldségalaplé
petrezselyem
10dkg liszt
3 evőkanál tejföl
2dl tejszín 
pesto
snidling
elkészítés:

Előmelegített sütőben (170'C) egy tepsiben pirítsuk meg a már megpucolt fokhagymát. Amíg a fokhagyma szépen barnul, pucoljuk meg a vöröshagymát és a póréhagymát, majd vágjuk fel karikára. Fazékban forrósítsuk fel az olívaolajt, majd dobjuk rá a vöröshagyma és póréhagyma karikákat. Következő lépésben adjuk hozzá a szép aranybarnás fokhagymagerezdeket a sütőből, s pirítsuk össze őket. Só és fehérbors kíséretében alakítsuk az ízeket, majd vadítsuk meg egy kis konyakkal, hogy karakteresebbek legyenek az ízek.
Míg az alkohol elpárolog élvezzük illatokat, melyeket kellemes sistergés ölel át.
Ha az alkohol elpárolgott öntsük fel alaplével és lassú tűzön főzzük, egy jó 45 percen át. Az idő lejártával adjunk hozzá petrezslyemzöldet és egy tejfölös habarással állítsuk be a levesünk sűrűségét. - ne felejtsük el a hőkiegyenlítést -  Várjuk meg míg a leves felforr, majd turmixoljuk le az egészet egy botmixer segítségével és szűrjük át egy finom szűrőn.
Tejszínnel krémesítsük és pesto-val gazdagítsuk az ízeket. Finomra vágott snidlinggel szórjuk meg, hogy legyen egy kis kontraszt és egy ropgósra pirult baugette szelettel már fogyaszthatjuk is.
  

Bon appétit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése