2010. február 20., szombat

lasagne

"az észak itáliai rakott tészta..."

Az olaszországi Emilia-Romagna régióból 12. század elejétől indult világkörüli útjára, mégpedig Maria Borgogno-tól, aki hivatásos lasagne készítő volt ebben az időben.
Vannak olyan helyek ahol a lasagne-t a mai napig úgy készítik, hogy a háziasszony már előző este összeállítja, ami a következő napi ebéd előtt  bekerül a forró kemencébe, így délre a tészta és a ragu szépen egybesül.
Alapvetően négy meghatározó alapanyaga van, a bolognai ragu, a lasagne tészta, a besamelmártás és a parmezán.

 Úgy döntöttem őt készítem el ebédre, így ő lesz ma a rivalda fényben a konyhámban!

"íme a receptem..."

 LASAGNE

 
 hozzávalók:

3 evőkanál olívaolaj
1db vöröshagyma 
500g darált marhahús
4 gerezd fokhagyma
2db sárgarépa
1db póréhagyma
1 db zellerszár
200g guanciale 

feketebors
oregánó
kakukkfű
bazsalikom
petrezselyem
babérlevél 
száraz vörösbor
200ml paradicsom szósz
pesto

5dkg vaj
5dkg liszt
1l tej
 só
fehérbors
szerecsendió

2 evőkanál olívaolaj 
250g spenót
fokhagyma


lasagne tészta
parmezán 
elkészítés:

Hevítsük fel az olívaolajat egy lábosban és pirítsuk le a finomra összevágott hagymát rajta. Amikor szép szalmasárga színű a hagyma dobjuk mellé a ledarált sárgarépát, póréhagymát és zellerszárat és a guanciale-t. Pirítsuk együtt őket majd adjuk hozzá a darált marhahúst. Egyből sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk amíg a hús elpárologja húsnedveit. Alakítsuk az ízeket reszelt fokhagymával, finomra vágott oregánóval, kakukkfűvel, bazsalikommal, petrezselyemmel és 3-4db babérlevéllel. Mikor elkezd újra a ragu pirulni, öntsük fel száraz vörösborral és pároljuk. Következő lépésben gazdagítsuk paradicsomszósszal. - a savas ízek elkerülése végett, szórjik meg egy kevés kristálycukorral - Lassú tűzön hagyjuk, amíg a hús megpuhul és szósz besűrűsödik. Ha kész tegyük félre és adjunk hozzá egy kis pesto-t, hogy még jobban megbolondítsuk az ízeket.
Amíg a raguban az ízek még jobban összeérnek, készítsük el a besamelmártást, ami a tej alapú mártások családjába tartozik. Egy lábosban olvasszuk fel a vajat majd adjuk hozzá a lisztet folyamatos keverés mellet. Egyneműsítsük őket alaposan és enyhén kezdjük el pirítani lassú tűzön. Következőnek öntsük fel a langyos tejjel és még mindig lassú tűzön keverjük csomómentesre. Várjuk meg míg a liszt felveszi a tejet és a hő hatására megdagad és így a mártás besűrűsödik. - nem kell túl sűrűnek lennie - Szűrjük át finom szűrőn, hogy csomómentes és szép selymes legyen.
Egy serpenyőben futtassuk meg a spenótleveleket reszelt fokhagymával és tengeri sóval. - épphogy csak megfonnyadjanak -
 Most már csak rétegezni kell őket. Egy kivajazott hőálló jénai tálat tésztalapokkal kibélelünk, majd betakarunk egy réteg besamel mártással és egy réteg raguval, s végül ráfektetjük a fokhagymás spenótleveleket. Ezt megismételjük még háromszor, azzal a különbséggel, hagy az utolsó szint úgy fog kinézni, hogy lasagne tészta, besamelmártás, ragu és reszelt parmezán.
Ezt előmelegített sütőben 160'C 40 percet sütjük és melegen kockákra vágva egy kellemes vörösbor párjalént tálaljuk.

Bon appétit!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése