2010. április 10., szombat

kék kagyló üde tejszínes mártásban

"a tengerparti csemege..."

Az ehető kék kagyló az Atlanti-óceán északi részének nyugati és keleti partvidékén, illetve a japán partokon mentén fordul elő nagy számban. A sziklákon és a hullámtörőkön élő kagylófajta a legismertebb szerte a világon. Szinte minden tengerparton nagy szeretettel készítik a szakácsok, különböző elkészítési módokban. Az előételektől kezdve a mártásokon át még a levesekben is előfordulhat. Vitaminokban és fehérjékben gazdag húsa miatt értékes táplálkozástanilag, s így egyes tengerparti helyeken megbecsült eledelként tartják számon.
Mivel nagy kedvelője vagyok a tengeri herkentyűknek, így ma este ő lesz a rivaldafényben.

"íme a receptem..."

KÉK KAGYLÓ ÜDE TEJSZÍNES MÁRTÁSBAN

hozzávalók:

3 evőkanál olívaolaj
1 db vöröshagyma
1 kg kék kagyló
3 gerezd fokhagyma
színes durva bors
2 dl száraz fehérbor
1 dl halalaplé
3 dl tejszín
1 db lime
1 db citrom
pesto
snidling
elkészítés: 

Egy nagy nyeles lábosban hevítsük fel a finomra vágott vöröshagymát. Mikor szép aranysárgára pirult a hagyma dobjuk rá a már megmosott kék kagylót és hallgassuk a szimfóniát. Amikor már a fülünk megtelt a dallamokkal, reszeljük hozzá a fokhagymát, s hagyjuk, hogy az illatok átjárhassák az egész konyhát. Állítsuk be az ízeket tengeri sóval és durva színes borssal. Következő lépésben öntsük fel száraz fehérborral és hagyjuk hogy az alkohol elpárologjon. Amikor ez megtörtént, öntsük fel a halalaplével és hagyjuk gyöngyözve főni. Ez idő alatt a kagylók is szépen kinyílnak. - amelyik nem nyílt ki azt ne feszegessük és ne is együk meg! - Ha az alaplevünk visszaforrt öntsük fel főzőtejszínnel, s hevítsük fel annyira, hogy be tudjon sűrűsödni. Utolsó lépésként, hogy megadjuk az étel frissességét reszeljünk hozzá a lime és a citrom héját majd gazdagítsuk pesto-val. Finomra vágott snidlinggel megszórjuk, csak hogy meglegyen a kontraszt és már kész is vagyunk.
Egy kellemes bor társaságában tálalva már fogyasztható is!

Bon appétit! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése