2010. április 19., hétfő

pesto

"az itáliai salsa király..."

 Az liguriai régióban levő Genova városából származó salsa olasz nevén "pesto alla genovese". A pesto olasz jelentése mozsár.
A márvány mozsárban készülő pestoban az a jó, hogy mindenki saját szája ízlésére formálhatja, fűszerezheti. Nagyon sok ételhez használják, főképp a mediterrán konyhavilágában az ízek kialakításában. A levesektől a főételekig, s a pácolástól a mártásokig mindenütt jelen van kísérőként.
Több formában is megtalálható a kulináris világban.
Ma őt fogom bemutatni! 

"íme a receptem..."

PESTO

hozzávalók:

2 csokor bazsalikom
1 csokor petrezselyem
60 gramm fenyőmag
6 gerezd fokhagyma
só 
4 dl extra szűz olívaolaj
 1,5 marék reszelt parmezán

1,5 marék reszelt pecorino
1 db citrom 
elkészítés:

 A  szárról letépkedett bazsalikomleveleket  és a petrezselymet kezdjük el jó alaposan szétnyomkodni a mozsarunkban. - figyeljünk oda, hogy ne fém mozsárban készítsük el, mert a bazsalikom a fémtől megbarnul - Következő lépésben adjuk hozzá az előre lepirított fenyőmagot, majd reszeljük hozzá a fokhagymát. Tengeri sóval alakítsuk az ízeket. Amikor már elég pépes, tegyük egy keverőtálba, és kezdjük el belekeverni az olívaolajat. Gazdagítsuk reszelt parmezánnal és reszelt pecorino sajttal. Reszelt citrom héjjal adjuk neki egy kis frissességet. A végeredmény hihetetlenül illatos, viszonylag sűrű szósz lesz.

Bon appétit! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése