2010. április 1., csütörtök

roquefort mártás

"avagy a steak kedvese..."

A Dél-Franciaországból, Roquefort-sur-Soulzon vidékéről származó sajtot a világ egyik legismertebb sajtjai közt tartják számon. Juhtejből készülő finomságot legalább három hónapig érlelik a környék híres barlangjaiban. Kék belső erezetét a penicillinnel rokon nemespenész-fajta adja.
A legrégebbi francia sajtfajta eredete a legenda szerint egy juhász, aki szívesebben udvarolt, mint jószágaival foglalkozott volna, egy barlangban felejtette kenyérből és friss juhsajtból álló elemózsiáját. Néhány hónap múlva talált csak rá, és addigra a sajt felvette jellegzetes kék erezetét.
A mai estén őt fogom elkészíteni a steak mellé.

"íme a receptem..." 

ROQUEFORT MÁRTÁS
 hozzávalók:

3 evőkanál olívaolaj 
4 db mogyoróhagyma
4 gerezd fokhagyma
2dl Marsala likőr-bor
1l szárnyasalaplé
40dkg roquefort sajt
10dkg liszt
4 evőkanál tejföl

őrölt fekete bors 
2dl tejszín
pesto
elkészítés:
  
 Egy nyeles lábosban hevítsük fel az olívaolajat és szotírozzuk le rajta a finomra vágott mogyoróhagymát, majd a reszelt fokhagymát. Kavarjuk fel az illatokat egy kis Marsala likőr-borral. Lassú tűzön hagyjuk, hogy szétfőhessen a hagyma az alkoholban. Következő lépésben öntsük fel szárnyas alaplével. Morzsoljuk bele a roquefort sajtot. Miközben az alaplé eléri a forráspontot a sajt is elolvad.
Eközben egy tejfölös habarást készítünk és amikor a gazdagított alaplevünk elkezd forrni hőkiegyenlítéssel szűrve behabarjuk. Az egészet egy botmixerrel át turmixoljuk.
Sóval és őrölt fekete borssal beállítjuk a végső ízeket.
Hagyjuk, hogy újra felforrjon, majd tejszínnel dúsítjuk.
Tálaláskor pesto-t keverünk bele, hogy megbolondítsuk az ízeket.
Steak és fűszeres steak burgonya társaságában is fogyaszthatjuk akár.


Bon appétit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése