2010. május 15., szombat

chilis mézes csirkeszárny

"avagy a csípős és az édes társaságában..."
  
A főleg a keleti konyhákban közismert előétel a szakácsok egyik kedvence, mert a szakmából eredő komponálás ebben az ételben megjeleníthető. Két különböző ízvilág társítása, hogy egy harmadik jöhessen létre, szerintem minden fehér kötényes kedvenc álma, így nekem is.
Ez az étel elkészítés a marináláson, vagyis a pácoláson múlik, ugyanis itt alakítjuk ki azokat az ízeket amelyek majd a végsődleges ízek is lesznek.
Egy éjszakán át történő pácolás után másnap könnyen és gyorsan elkészíthető és nagyon ízletes, egy beszélgetős este alkalmával. 
Mivel ő a nagy kedvenceim közé tartozik, így ma őt fogom tálalni.

"íme a receptem..."

CHILIS MÉZES CSIRKESZÁRNY
hozzávalók:

2,5 kg csirkeszárny
durva fekete bors  
6 gerezd fokhagyma
1 db piros chili paprika
1 db lime
méz
szója szósz 
Worcestershire szósz
Tabasco szósz
lime lé 
gyömbér
koriander levél
olívaolaj 
elkészítés: 

- pontos arányokat nem írtam a hozzávalókhoz, hisz mindenki a saját ízei szerint alakíthatja a csípős és az édes ízek harmóniáját -

Az alaposan megtisztított és megmosott csirkeszárnyat egy keverő tálba tesszük. Sóval és durva fekete borssal megadjuk az alap ízeket. A következő lépésben egy külön tálban kezdődhet a komponálás, mégpedig a reszelt fokhagymával, a durvára vágott chili paprikával - aminek a magházát eltávolítottuk - reszelt lime héjával, mézzel, szója szósszal, Worcestershire szósszal, Tabasco szósszal, lime lével, reszelt gyömbérrel és végül finomra vágott koriander levéllel, majd olívaolaj, hogy az ízeket legyen kinek közvetítenie.
Ezt a mixet alaposan keverjük össze majd adjuk hozzá a az ízesített csirkeszárnyakhoz.
Egy éjszakán át hagyjuk, hogy az ízek összeérhessenek a hűtőben.
Másnap, zsírpapírral kibélelt tepsiben - szép kényelmesen fektessük őket egymástól - hagyjuk, hogy felvegyék a szobahőmérsékletet, majd 180 'C előmelegített sütőben 25 min alatt süssük őket ropogósra.
 Basmati rizzsel és wok zöldségekkel tálalva kellemes fogás lehet.


Bon appétit! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése