2010. május 30., vasárnap

nasi goreng

"egy egytálétel Indonéziából..."

A Malaysia-ból származó különlegesség nagyon kedvelt, mert könnyen elkészíthető és a hozzávalók variálhatósága végtelennek mondható. A "nasi goreng" szó jelentése sült rizs. Így egyértelművé válik, hogy az általában reggelire fogyasztott ételt meghatározó alapanyaga a rizs. Emellett fontos alapanyagként szokott jelen lenni a mogyoróhagyma, a chilli, a koriander, a szója szósz, és a garnélarák és a tojás. 
 Nem csak reggelire készíthető, hanem amikor valami finomat és gyorsan készíthetőt szeretnénk készíteni, mert jönnek a barátok egy beszélgetős délutánra. Garnélarák chips-szel azaz indonéz nevén "Krupuk"-kal finom csemege lehet egy beszélgetős délutánon.
Ma őt készítem el, így ő lesz ma porondon.

"íme a receptem..."

NASI GORENG
hozzávalók: 

mogyoróolaj
3 db mogyoróhagyma
3 gerezd fokhagyma
20 dkg csirkemell filé
25 dkg erdei gomba 
színes durva bors
1 db chilli 
2 db sárgarépa
6 db újhagyma
30dkg jázminrizs
20 dkg garnélarák
1 db kígyóuborka
koriander 
szójaszósz


napraforgóolaj 
2 db tojás
só 
elkészítés:

Egy serpenyőben hevítsük fel a mogyoróolajat, majd pirítsuk le benna a finomra vágott mogyoróhagymát és a fokhagymát. Következő lépésben adjuk hozzá a már előre metéltre vágott csirkemellet és hagyjuk, hogy a húsnedvekben párolódjon,míg vissza nem pirul, hogy pörzsanyag képződhessen. Cikkre vágott erdei gombával gazdagítsuk, majd formáljuk az ízeket sóval és durva színes borssal. Karikára vágott chilli paprikával alakítsuk az ízhatást, majd julienne-re vágott sárgarépával és újhagymával színesítsük az ételt. Következő lépésben adjuk hozzá a már előre megpárolt jázminrizst, a garnéla rákot, a julienne-re vágott kígyóuborkát és a finomra vágott koriander levelet. Forgassuk alaposan össze majd utolsó ízformálóként adjunk hozzá szójaszószt.
 Az ízesített felvert tojást egy serpenyőben süssük meg omlettként, majd metéltre vágva keverjük a gazdagított rizsbe.
Krupukkal tálalva már fogyaszthatjuk is.


Bon appétit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése