2010. május 8., szombat

créme brülée

"a franciák féltett kincse..."

 Az 1600-as évek végétől a francia François Massialot által írt szakácskönyvekben bukkant fel először ez a desszert, ami azóta meghódította a világot. Eredetileg a Gallok leszármazottai vanília ízesítéssel készítik, de találkoztam már citromos, narancsos, csokoládés, gyümölcsös, likőrös, kávés és gyömbéres variációban is vele. A vékony karamell tető alatt lapuló lágy krém remek befejező fogás lehet egy desszertbor társaságában. Elkészítése egyszerű, így szerintem ebben rejlik a varázsa.
Ma ő lesz a rivaldafényben.

"íme a receptem..."

CRÉME BRÜLÉE

hozzávalók: 

6db tojássárgája
100g kristálycukor
500ml tejszín
1db vanília rúd
barna cukor 
elkészítés: 

Első lépésben válasszuk szét a tojás fehérjét a sárgájától. Egy keverőtálban keverjük ki a tojássárgáját a kristálycukorral. Ha szép egynemű masszát kaptunk adjuk hozzá a tejszínt és egyneműsítsük őket. Utolsó lépésben nyissuk fel a vanília rudat és kaparjuk bele a tejszínes masszánkba a vaníliát. Ezzel fog kialakulni a végső íz.
 Kis hőálló tálakba öntsük a masszát úgy, hogy azok háromnegyedig teljenek meg, majd előmelegített sütőben 150'C-on hőkezeljük őket 45 percig úgy, hogy egy vízzel félig megtelt tepsiben csücsülnek.
Az idő elteltével vegyük ki a sütőből és hagyjuk hűlni őket. Melegen és hidegen is fogyasztható és egyaránt nagyon finom.
Egy kis ropogós hatást varázsolva a krémes ízek mellé, barna cukorral szórjuk meg a tetejét, amit karamellizáljunk rá.
Tálaláskor akár banánkenyérrel is gazdagíthatjuk az ízhatást.

Bon appétit! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése