2010. augusztus 21., szombat

gazpacho

"az andalúziai paradicsom leves..."
  
 Az eredetileg a már római korban is készített levest, amit az ibériai félszigeten élő pásztornépektől lestek el a légionárus katonák.
Az Arab, Mór és római történelmen keresztül az idő múlásával különféle zöldségeket is gazdagították ezt a levest. A nagy cserépedényben péppé zúzott friss hozzávalók igen laktató volt a nagy melegben. A napjainkra már az egész világot meghódított gazpacho hosszú idők leforgása alatt nyerte el jelenlegi formáját.
A szó eredete nem tisztázott de valószínűleg az "áztatott", "péppes", "maradék" jelentést ad a különböző nyelvek fordításában.
Ez az ízletes spanyol nyári leves ízletes hűsítőként szolgál ebédre és vacsorára egyaránt.
Ma őt mutatom be nektek! 

 "íme a receptem..."

  
GAZPACHO
hozzávalók:
  
1kg paradicsom
20dkg kígyóuborka

10dkg vöröshagyma
20dkg kaliforniai paprika
2 gerezd fokhagyma
15dkg szikkasztott fehérkenyér
4dl olívaolaj
1dl sherryecet
1l víz
só 
feketebors
tabasco
1db lilahagyma 
elkészítés:

 Első lépésben távolítsuk el a paradicsom héját és magját, valamint az uborka és a hagyma héját. Ezután a különböző zöldséghozzávalókat daraboljuk össze nagyobb darabokra. Majd tegyük ugyan ezt a szárított kenyerünkkel is amit majd locsoljuk meg a sherryecettel.
A sherryecettel áztatott kenyeret és a zöldségmixet tegyük egy tálba,majd ízesítsük sóval és gazdagítsuk az olívaolaj felével. Ezt az egészet így a hűtő egyik polcán pihentessük egy fél napot legalább, hogy az ízek jól összeérhessenek.
Következő lépésben az egészet pépesítsük turmixgéppel.
A fennmaradó olívaolajat alacsony fordulatszám mellett adjuk hozzá, a leves selymessége érdekében.
A víz segítségével állítsuk be kívánt állagot, majd az egészet átpasszírozzuk át eyg finom szitán.
Alakítsuk ki a végső ízvilágot sóval, borssal és tabasco-val.

 Hűtve különböző levesbetét társaságában tálaljuk.
A  „tropezonesnek” nevezett gazpacho levesbetétek lehetnek pirított kenyér, lilahagyma, uborka vagy akár sonka kockák is..
 

Bon appétit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése