2010. augusztus 25., szerda

konfitált kacsacomb

"egy módozat a gasztronómia hazájából..."

Eredeti nevén " confit de canard" egy jellegzetes francia ételként van jelen a helyi  kulináris világban. Az egész ország területén nincs olyan hely ahol ne ismernék ezt az érdekes módon készülő ételt.
Általában a kacsát, a libát és a sertést készítik ezzel az ételkészítési technológiával.
 A preparáció azzal kezdődik, hogy sóval, fokhagymával és különböző fűszerekkel takarjuk be a nyers húst, majd hagyjuk érlelődni a hűtőben 1napot.
Az érlelés után saját zsiradékjában posírozzuk alacsony hőfokon (75 - 130'C) lassan (1 - 10h).
 Ezt az ízletes előételt fogom ma elkészíteni.

"íme a receptem..."

KONFITÁLT KACSACOMB

 hozzávalók:
  
2kg kacsacomb
2 fej fokhagyma
durva feketebors
kakukkfű 
rozmaring
zsálya  

1,5l kacsazsír
2db narancs 
3db babárlevél
5 gerezd fokhagyma
kakukkfű 
elkészítés: 

A hentesnél beszerzett friss kacscombokat tisztítsuk, mossuk meg, majd távolítsuk el a felső combcsontot. Az így nyert húst formáljuk gömb alakúra az alsó combcsonton, majd ültessük őket egy tepsibe. Sóval, durva feketeborssal, zúzott fokhagymával valamint kakukkfű, rozmaring és zsálya levél mix-szel takarjuk be őket. A hűtő aljában érleljük az ízeket legalább egy napon át.
A következő napon vegyük ki a sós fűszertakaró alól, majd egy mély tepsibe helyezve lepjük el őket teljesen kacsazsírral. Gazdagítsuk az ízek formálása érdekében félbe vágott naranccsal, babérlevéllel, fokhagymával és kakukkfű ágakkal.
Fedjük le alufóliával, majd előmelegített sütőben (90'C) hőkezeljük, "posírozzuk"  3 órán keresztül míg a hús meg nem puhul és át nem sül rendesen. Húsvillával időnként nézzünk rá és ellenőrizzük megpuhult e a hús.
Ha elérte a kellő puhaságot gitter rácson pihentessük és hagyjuk hűlni annyira, hogy fogyasztható legyen.

Bon appétit! 

5 megjegyzés:

  1. Ugye ez elsőre is menni fog, mert nincs időm lefőzni és mindenképpen ez lenne a vendégeknek a vacsora??:))

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Biztos vagyok benne, hogy sikert aratsz vele.
    Ebben az ételebe az a jó,hogy nehéz elrontani!

    Sok sikert hozzá!

    Bon appétit!

    VálaszTörlés
  3. Szóval, konfitálás témakörét, minden szinten kimerítettem, igazad volt minden sikerült:))
    Ha van valami ötleted, hogy ételekhez való hőmérőt, hol lehet kapni :)) az jól jönne:)))

    VálaszTörlés
  4. Kaptál tőlünk egy kreatív díjat:))Az oldalunkon megtalálod:)))

    VálaszTörlés
  5. Szia!

    Örülök a sikereteknek a konfitálással kapcsolatban, s remélem még tudok új ötletekkel szolgálni nektek!

    Köszönöm, hogy megtiszteltetek a kreatív blogger díjjal!

    VálaszTörlés