2010. július 21., szerda

erdei gyümölcsleves

"az erdők mélyéről..."

A kis hazánkban a nyári nagy hőségben kedvelt előétel, ami egyben a legjobb hűsítőként is szolgál egy étkezés alatt.
Az este eljöttével mikor már lehet mozgolódni úgy, hogy az ember ne följön meg tegyük fel főni egy fazékba, a hajnalban beszerzett erdei gyümölcsökből, amit a helyi piacon vettünk. 
Pillanatok alatt el lehet készíteni és már lehet is "menekülni" a forró konyhából.
Minden napra más gyümölcsből, hogy garantált legyen a változatosság. 
Ma őt fogom elkészíteni, hogy holnapra legyen elegendő hűsítőm!

"íme a receptem..."

ERDEI GYÜMÖLCSLEVES
 elkészítés: 

2 rúd fahéj
2 rúd vanília
15db szegfűszeg
1db narancs  
4dl száraz fehérbor
  
2,5kg erdei gyümölcs mix
kristálycukor
vaníliás cukor

300g liszt
2dl tej 

1l tejszín
elkészítés: 

Első lépésben tegyük fel egy gyorsforralóba lassú tűzön főni a redukciónkat ami nem áll másból mint a száraz fehérborból, a fahéjrúdból, a vanília rúdból, a szegfűszegből és a félbevágott narancsból. Ezt szép lassan forraljuk, hogy az ízek egymásba olvadjanak. - ezzel a redukcióval fogjuk formálni a leves ízét -
Míg ez lassan forr, addig a fazékba tegyük fel vízbe főni 1,5kg erdei gyümölcsöt. Adjunk hozzá kristálycukrot és vaníliás cukrot, hogy tompítsuk az gyümölcsök savanykás ízét. Amíg várjuk, hogy elkezdjen forrni készítsünk egy habarást liszt és víz segítségével. Amikor már forr a leves kezdjük el egy botmixerrel turmixolni és a hőkiegyenlítés után szűrőn keresztül adjuk a habarásunkat. Forraljuk fel újra, majd miután besűrűsödött adjuk hozzá a szűrt redukciót, majd krémesítsük tejszínnel. 
Egy nagy szűrőn szűrjük át az egészet, a leves selymessége érdekében, majd a fel nem használt erdei gyümölcsöket használjuk leves betétként.
Hagyjuk hűlni, majd a hűtőben éjszakáztatva pihentessük, s másnap hidegen fogyasszuk.


Bon appétit! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése