2010. július 13., kedd

paella

"a bikaviadalok országából..."
  
 Spanyolország legismertebb étele ő. A nevét a konyhai edényről, spanyol nevén "paella"-ről kapta. A paellának nagyon sok változata létezik, attól függően,hogy melyik régióban ül az ember az asztal elé. E mediterrán nép azt vallja, hogy ez az étel szabad variációban készíthető  hús, tengergyümölcsei, és zöldség étel sáfrányos rizzsel színezve.  Ez a nemzeti étel a 19. század közepében készült el először a Valencia mellett található Albufera tónál. Pont ez oknál fogva a valenciaiak sajátjuknak tekintik, ugyanis szerintük a paella szimbolizálja városukat.
Ma őt fogom elkészíteni és tálalni.

"íme a receptem..."

PAELLA
hozzávalók:

2 evőkanál olívaolaj
800g rizs (arroz)
1/2 evőkanál só
sáfrány
1,2l szárnyas alaplé

3 evőkanál olívaolaj
1db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma 
200g csirkemell filé
200g kék kagyló
200g garnéla rák
200g tengergyümölcsi mix
200g füstölt kolbász (chorizo)
10db paradicsom 
2db  póréhagyma
5db színes kaliforniai parika
150g zöldborsó
száraz fehérbor
hal alaplé
fehérbors
chilli
elkészítés:

  "Itt az elején már különbséget találunk a készítés folyamatában, ugyanis én külön készítem a rizst és maga a ragut, míg a spanyol területeken ezt egy kalap alá veszik. Én azért készítem külön, hogy nehogy valami véletlenül is túlfőljön."

 Szóval kezdjük a rizs megfőzésével, amit én úgy készítek, hogy felhevített olívaolajon üvegesre pirítom a rizst. - ami azt jelenti, hogy addig pirítom míg kézzel már nem tudom megfogni a rizs szemeket mert olyan forró - Következő lépésben hozzá adom a sáfrányt amely meg fogja adni a rizsünk szép sárga színét. Majd sóval ízesítem. -1kg rizshez 1 evőkanál só, de itt kevesebb só mert az alaplé is tartalmaz sót - Végül felöntöm forrásba levő szárnyas alaplável és fedő alatt puhára párolom - 1kg rizshez 1,5l forrásban levő folyadék - Ha elfőtt az alaplé és a rizs megpuhult húsvillával lazítsuk.
  Most már rátérhetünk a ragura. Felhevített olíva olajon pirítsuk le a finomra vágott vöröshagymát, majd a kockára vágott csirkemell filét. Formáljuk az ízeket reszelt fokhagymával, sóval, őrölt fehérborssal és durva chilli-vel. Ezt öntsük nyakon száraz fehérborral és hagyjuk, hogy az alkohol teljesen elpárologjon. Ha az alkohol elillant akkor gazdagítsuk metélt póréhagymával, kocka színes kaliforniai paprikával és zöldborsóval. Egy kicsit pirítsuk és jöhet egyből az ehető kék kagyló, a páncéltalan garnéla rák és a tenger gyümölcsei mix. Ezt alapsan keverjük össze majd öntsük fel egy kis hal alaplével. Forraljuk vissza s mikor már minden megpuhult és a kék kagylók is kinyíltak, keverjük bele a sáfrányos rizsünket. Gazdagítsuk kockára vágott chorizo füstölt kolbásszal és kockára vágott paradicsom concassée-vel.
Ezt a színes vegyes kontrasztú étel tálalhatjuk akár kakukkfűben pácolt kacsacombbal és már élvezhetjük is varázslatos ízeket.
   
 

Bon appétit! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése