2010. szeptember 7., kedd

gravlax

"a Skandináv népektől..."

Az északi országokból származó marinált lazac a Középkorban élő halászok készítették először. Skandináv fordításban a "grav" szó jelentése eltemetett a homokban, a "lax" szó jelentése pedig lazac. A homokba temetett lazac, ugyanis a homokba temetve érlelték készre a halat abban a korban.
Általában aperitifként vagyis vendégváróként készítik a különböző vendéglátó helyeken és rendezvényeken egyaránt. Ropogós kenyérfélék és ízletes mártások kíséretében egy igazi ínyencségnek számít északon.
Ma őt készítem így ő lesz a rivaldafényben.

"íme a receptem..."

GRAVLAX
hozzávalók:

800g nyers lazacfilé
250g  tengeri só 
250g kristálycukor
2db citrom 
mustár
feketebors   
kapor 
gin 
elkészítés:
  
A vágódeszkára fektetett lazacfiléről távolítsuk el a bőrt, majd csipeszel húzzuk ki a vázról benne maradt szálkákat.
Készítsünk egy fűszersó mixet a tengeri só, kristálycukor, reszelt citromhéj durva feketebors és kapor keverékéből.
 Alufóliára fektetett lazacfilét enyhén kenjük meg mustárral, majd takarjuk be a fűszersó mix-szel. Locsoljuk meg a citrom levével és egy kis ginnel.
Utolsó lépésként tekerjük bele az alufóliába és prés alatt hűtőben érlejük 2-3 napot.
 Az idő elteltével söpörjük le róla a fűszersó takarót és vékonyra szelve tálaljuk. 
  
 

Bon appétit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése