2010. szeptember 3., péntek

scone

"a Brit édes kenyér..."

A szigetországból származó kenyérfajta eredete Skóciába vezethető vissza. Hódítása elég sok helyen megmutatkozik, így találkozhatunk vele Írországtól kezdve Kanadán keresztül egészen Új-Zélandig. A leginkább teázáshoz fogyasztott édes kenyér legfőbb kísérője az eperlekvár és a tejszín. A kávéházakban nagy szerepet betöltő érdekesség napjainkra nagyon sok variációban fordul elő a pultok mögött. Így találkozhatunk mazsolás, fügés vagy akár sajtos formában is vele.
Nagyon finom fogyasztani való lehet egy kellemes családi délutánra egy kis tea társaságában. 
Őt fogom a mai napra elkészíteni.

"íme a receptem..."

SCONE

hozzávalók:

1300g liszt
336g vaj
336g kristálycukor
112g mazsola 
300ml tej
6db tojás
elkészítés:

Első lépésben egy nagy keverőtálban a kezeink segítségével morzsoljuk össze a lisztet a szobahőmérségletű vajjal. - annyira dolgozzuk bele a vajat a lisztbe, míg szép egyenletesen morzsalékos lesz - Következőként keverjük bele a kristálycukrot, majd a mazsolát.
 A langyos tej és a felvert tojások hozzáadása után egyneműsítsük össze őket, majd lisztes kézzel formáljunk belőlük kis pogácsaformákat.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket és 160'C-os előmelegített sütőben süssükkészre őket 25 perc alatt.
Ha szép aranybarnára sültek akkor gitterrácson hagyjuk kihűlni őket.
Félbevágva egy kis eperlekvárral megkenve már fogyasztható is.

Bon appétit!   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése