2010. szeptember 21., kedd

édes-savanyú sertésragu

"a kínai Nagy fal vidékéről..."

A kínai konyhaművészet egy meghatározó és igen közkedvelt remeke. A világ bármely táján is járjunk, az biztos, hogy a kínai negyedek éttermeiben ott szerepel az étlapon.
Az édes és a savanyú ízvilág találkozása, teljes kielégülést adhat azoknak akik szeretik az ízeket komponálni.
A "wok" szakácsok nagy örömmel készítik mert gyorsan össze lehet forgatni a különböző alapanyagokat, s a sűrű szósszal mázolva egy színes és ízletes ételt tehetnek a vendég elé.
 Sertés szűzpecsenyéből a legfinomabb, de sok helyen csirkemell filéből, vagy marha darált húsból is készítik.
Ma ő lesz a középpontban a konyhában.

"íme a receptem..."

ÉDES-SAVANYÚ SERTÉSRAGU


hozzávalók:

1kg sertés szűzpecsenye
300ml  olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
gyömbér 
durva színes bors
koriander levél
kínai ötfűszer keverék



4 evőkanál földimogyoró olaj 
1db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 szál újhagyma 
3 szál angol zeller
2 szál zsenge sárgarépa 
2 db kaliforniai paprika
1db chilli paprika 
8 karika ananász

150g barnacukor
250g paradicsom sűrítmény
2l ananászlé 
méz
rizsecet 
szója szósz 

elkészítés:

Első lépésben pácoljuk be a már előre le hártyázott  és metéltre vágott szűzpecsenyéket. A pácot az olívaolaj, a reszelt fokhagyma és gyömbér, a durva színes bors és koriander levél valamint a kínai ötfűszer keverékből áll össze. Ízlés szerint alakítsuk a pác ízét.
Ezt egy éjszakán át a hűtő alján pihentessük, hogy az ízek egymáshoz igazodhassanak.
  Következő nap a szósz elkészítésével kezdjük az ételkészítést mégpedig úgy, hogy egy nagy lábosban a földimogyoró olajon  a chilli paprika kivételével pirítsuk le a durvára vágott zöldségeket és az ananászt. Alapos pirítás után adjuk hozzá a barnacukrot és egy kellemes barna színű karamellt készítsünk. Ehhez adjuk hozzá a paradicsom sűrítményt majd az egészet az ananászlével keverjük simára. Most adjuk hozzá a chilli paprikát majd a rizsecettel és mézzel állítsuk be a megfelelő ízhatást. Az egészet lassú tűzön mártás sűrűségűre redukáljuk. Utolsó lépésben szója szósszal egy kis pikánsságot varázsoljunk bele.
Már nem marat más hátra csak egy forró serpenyőben só társaságában pirítsuk le a pácolt metélt szűzpecsenyét. A mártást szűrjük le egy finomszűrőn, s ha a hús kellően megpuhult, öntsük nyakon a mártással és forraljuk össze az ízeket.
Párolt bashmati rizzsel párosítva tálalhatjuk.

Bon appétit! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése