2010. október 22., péntek

omlette

"a Gallok földjéről..."
  
 A 16. század közepétől találhatunk írásbeli nyomokat róla a különböző francia szakácskönyvekben. 
A felvert tojásokat hirtelen hőkezeljük forró zsiradékon, majd a végtelen variációk halmazával tölthetjük a változatos ízek kedvévért . A sajttól indulva a sonkán keresztül a zöldségekig lehet próbálkozni a finomabbnál finomabb omlettekkel.
Ez az egyszerű reggelire készíthető ételt a világ minden pontján ismerik és készítik is a háziasszonyoktól a reggeliztető szakácsokon át nagy kedvvel. Hogy miért? Mivel elkészítése öt percnél nem igényel többet!

Fontos tudni, hogy a  jó omlett könnyű mint a hab!

Ma őt készítem el reggelire.

"íme a receptem..."

OMLETTE
hozzávalók:

4db tojás
1 evőkanál napraforgó olaj

őrölt fehér bors

15 dkg füstölt karaván sajt
 elkészítése:

Egy tálban verjük habosra a tojásokat, majd ízesítsük sóval és az őrölt fehér borssal ízlés szerint.
Egy serpenyőben hevítsük fel a napraforgó olajat. - jó omlette lényege hogy az zsiradék kellő forróságú legyen, hogy mikor az olaj és a felvert ízesített tojás találkozik a serpenyőben, a forró olaj szinte fúja a tojást, mert így lesz könnyed az omlette -
 Ha az olaj kellően felhevült adjuk hozzá az ízesített tojást, majd kevergetés nélkül hagyjuk, hogy az olaj végezze a dolgát.
Következő lépésben, ha alulról már elég hő érte tegyük szalamnder alá, hogy a felülről érő hőhatástól felfújódhasson.
Utolsó lépésben szórjuk meg a reszelt füstölt karaván sajttal majd hagyjuk, hogy ráolvadjon.
Hajtsuk félbe és már fogyasztgatjuk is!
  

Bon appétit! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése