2010. október 30., szombat

rozmaringos malackaraj

"az év végi közkedvelt húsétel..."

Az ősz eljöttével kis hazánkban is egyre több helyen találkozhatunk a bőrös malackarajjal a hentes boltok kirakatában. Mind az éttermek konyháiban,mind a háziasszonyok konyhájában lehet érezni a kellemes rozmaringgal pácolt sült karaj illatát az évnek ennek az évszakában.
 A malackaraj a gerinc mentén fekvő hús, amely kiválóan elkészíthető egészben sütéssel.
 Ha ezt az ételt készítjük akkor, előtte nap egy intenzív fűszeres pácban pihentessük a húst. Így a húsrostok fel lazuljanak és így garantált a varázslatos ízhatás.
Kiváló főétel lehet némi köret és egy kellemes mártás kíséretében.
Ma őt készítem el a vacsora főfogásaként!

"íme a receptem..."

ROZMARINGOS MALACKARAJ

hozzávalók:

1db egész bőrös malac karaj (kicsontozott)
8 gerezd fokhagyma
rozmaring
kakukkfű
2dl olívaolaj  

fekete durva bors
koriander mag 
3dl sör
elkészítés:

Első lépésben a készítést megelőző napon pácoljuk be a malackarajt. - a pác hozzávalóinak mennyiségét mindenki a saját szája íze szerint formálja -
Egy robot mixer segítségével turmixoljuk össze a a hámozott fokhagymát, a rozmaring és a kakukkfű levelet az olíva olajjal. - ügyeljünk arra hogy a rozmaring maradjon a domináns fűszer -
Ha elkészült a fűszerolaj alaposan dörzsöljük be vele a malackarajt. Sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg koriander maggal egy kis pikáns íz elérése érdekében.
 Ezt egy tepsiben, lefedve pihentessük a hűtő alján egy éjszakán át.
Másnap a második lépésben a hűtőből kivett szobahőmérsékletű karajt tegyük (bőrrel felfelé) a tepsibe és helyezzük a már előmelegített sütőbe (210'C). Ezt a hőmérsékletet tartva süssük 20 percig, majd az idő elteltével vegyük ki a sütőből és locsoljuk meg a sörrel. A hőmérsékletet 190'C vegyük le és körülbelül 1,5 órán keresztül süssük omlósra. Ez idő alatt locsolgassuk sörrel, hogy szép aranybarnára  és ropogósra süljön a bőr.
Ha teljesen átsült, hagyjuk pihenni egy kicsit majd egy kellemes fehérbor társaságában már fogyaszthatjuk is körtettel az oldalán.

Bon appétit! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése