2010. október 4., hétfő

chow mein

"egy érdekesség a wok világából..."

Esőként az ázsiai ételekről tudnunk kell, hogy csakis friss alapanyagokból készülnek. Épp ezért oly tartalmas a vitamin és ásványi anyag tartalmuk. Mivel szinte kivétel nélkül mindet rizzsel vagy "noodles"-el társítják, így mondhatjuk, hogy elég magas az energiaértékük.
Ezeket a színes ételeket a távol-keleti szakácsok nagy szeretettel készítik nap mint nap, a saját megalkotott receptjük és fortélyuk szerint, amihez nagyon ragaszkodnak.
Ma ebédre a Kínából származó Chow Mein-t fogok tálalni csirkéből. - ezen kívül készítik marhából és sertésből is egyaránt - A hazánkban is egyre népszerűbb ázsiai kultúra ihletett meg, hogy ma valami Hong Kong-ból származót mutassak be.

"íme a receptem..."

CHOW MEIN

 
hozzávalók:

4 evőkanál földimogyoró olaj
600g csirkemell

50g gyömbér
1db chilli
3 gerezd fokhagyma
3db újhagyma
2db shiitake gomba
200ml szárnyas alaplé
150g noodles
2db bok choi
200g vízi gesztenye
2  evőkanál keményítő 
3 evőkanál szója szósz
1 lime
koriander levél 
elkészítés:

Wok-ban hevítsük fel a földimogyoró olajat, majd pirítsuk le a már előre felcsíkozott csirkemellet. Egyből szórjuk meg sóval, hogy teljes legyen az összkép. Várjuk meg míg a húsnedvek elfőnek és újra elkezd pirulni a hús. A következő lépésben formázzuk az ízeket reszelt gyömbérrel, fokhagymával és durvára vágott piros chillvel. Mikor már megteltünk az illatokkal, gazdagítsuk a karikára összevágott újhagymával és a cikkre vágott shiitake gombával. Ha a gomba elfőtte a levét, öntsük fel alaplével, főzzük bele a noodels-t és forraljuk össze az ízeket. Amikor a tészta megdagadt, színesítsük az előtte megfőzött bok choi-val és vízi gesztenyével. Keményítő segítségével  sűrítsük be. - először kevejük ki a keményítőt hideg folyadékkal, utána adjuk a forró ételhez -  Majd utolsó lépésként szójaszósszal, reszelt lime héjjal, lime lével és finomra összevágott koriander levéllel adjuk meg az étel üdeségét. Hagyjuk egy pár percet, hogy érhessenek az ízek és már tálalhatjuk is.

 Bon appétit!    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése