2010. október 13., szerda

padlizsánkrém

"a kelet indiai fennsíkról..."
  
Már évezredekkel is termesztették ezt a zöldséget mely mára rengeteg néven elfordul szerte a világ konyháiban. Hazánkban törökparadicsom, kékparadicsom vagy tojásgyümölcs névvel jelölt zöldség előfordul sárga, fehér és lila színekben is a piacokon.
Felhasználása igen sokszínű lehet, mert salátának vagy rántott zöldségnek, rakott zöldségnek, krémnek, főzeléknek is elkészíthető. Így főként a mediterrán és balkáni országokban remekül fedi az előételeket és főételeket is akár az éttermek étlapjain.
A belőle készített ételek magas A, C vitamin valamint ásványi anyag tartalma.
Ma belőle készítek egy kis pirítósra valót.

 "íme a receptem..." 
  
PADLIZSÁNKRÉM


hozzávalók:

5db padlizsán 
3db mogyoróhagyma
4 gerezd fokhagyma
francia mustár
porcukor

durva színes bors
petrezselyem

olívaolaj

pesto 
elkéstítés:

Egy nagy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat majd pirítsuk meg rajta a megmosott padlizsánokat. Ha a hő hatására kellően megfonnyadt a kérgük egy tepsiben helyezve 100'C -os előmelegített sütőben 30 percig hőkezeljük őket. Az idő lejártával vegyük ki őket a sütőből és egy vágódeszkán nyissuk fel őket, majd hagyjuk, hogy egy kicsit  hűlhessenek. 
 Következő lépésben egy kanál segítségével távolítsuk el a héjat. A zöldség húsát egy nagy kés segítségévvel vágjuk pépesre.
Mostmár csak az ízvilág kialakítása maradt hátra. Én pontos arányokat nem írok, mert mindenki a saját szájíze alakíthassa őket, de én valami ilyesmit készítek.
A finomra vágott mogyoróhagymát és fokhagymát pirítsuk le olívaolajon egy serpenyőben.
Ezt adjuk hozzá a padlizsánpéphez, majd fokozzuk a hatást francia mustárral, egy csipet purcukkoral, hogy enyhítsük az étel savasságát. Végül a só, a színes durva bors és a finom petrezselyem tesz fel a pontot az i-re.
Ezt a mixet alaposan egyneműsítsük majd egy éjszakán át pihentessük a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.
Másnap pesto-s pirítós és egy üveg fehérbor társaságában fogyaszthatjuk is.
 
Bon appétit!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése