2010. november 12., péntek

marokkói báránycsülök

"az Észak Afrikai partokról..."

Ha a marokkói konyhát egy szóval akarjuk jellemezni, akkor az egzotikus szó szerintem a legmegfelelőbb. Az aromákkal dús étel különlegességek  varázsa, egyfajta örömforrás, ami a trópusi gyümölcsök, zöldségek, a tengeri halak s az ebben a konyhában nagyon kedvelt kecske és bárány vagy ürü elkészítésekor érezhető.
S hogy erre mi a magyarázat? A különböző fűszerkeverékek íz illetve illat hatása, melyek legtöbbje csak ebben az országban honos és páratlan kulináris élményt tud nyújtani minden téren.
A legismertebb ételeik közé tartozik a kusz-kusz és az eredetileg Andalúziából származó de immáron a marokkói konyha remeke a pastilla.
Én ma egy náluk közkedvelt év végi ételt készítek amit nem más mint a báránycsülök személyesít meg.

"íme a receptem..."

MAROKKÓI BÁRÁNYCSÜLÖK


hozzávalók:

4db báránycsülök
só 

2db vöröshagyma 
10gerezd fokhagyma
4db sárgarépa 
5szál angol zeller

4dl olívaolaj
3l zöldség alaplé
300g paradicsom sűrítmény 

cayenne bors
színes bors
kömény 
fűszer paprika
gyömbér
kurkuma
fahéj
csillagánizs
elkészítés:

Elkészítése nem igényel nagy sürgés forgást a konyhában, de ennek ellenére egy nagyon ízletes ételt lehet belőle az asztalra tálalni.
Első lépésben, hevítsünk fel olívaolajat egy serpenyőben, majd pirítsunk kérget a már besózott báránycsülkökön. Ha lepirítottuk őket ültessük egy nagy magas falú tepsibe.
Következő lépésben vágjuk durvára a zöldségeket (vöröshagyma, fokhagyma, sárgarépa, angol zeller). - nem feltétlenül kell megpucolni őket, elég ha csak tisztára mossuk és héjastól kerülnek a tepsibe - Az ízhatás fokozása érdekében pirítsuk le a zöldségeket abban az olívaolajban amiben a csülköket is megforgattuk. Ha alaposan lepirultak a zöldségek akkor öntsük velük nyakon a már a tepsiben csücsülő csülköket.
Amikor az ízeket alakítjuk mindenki a saját szájíze szerint formálja őket, és próbálkozzon hogy milyen fűszeraránnyal lehet varázslatos ízt alkotni.
Én a következő fűszerekkel készítem ezt az ételt: őrölt cayenne, egész bors, színes bors, római kömény, őrölt fűszer paprika, őrölt gyömbér, őrölt kurkuma, őrölt fahéj, csillag ánizs.
Ezt a fűszer mixet szórjuk a tepsibe és a maradék olívaolajjal mint "ízközlő" öntsük nyakon, majd keverjük össze őket alaposan.
Az alaplével és paradicsom sűrítménnyel öntsük fel,hogy a csülkök teljesen elmerüljenek, majd fedjük le a tepsit alufóliával.
Előmelegített sütőben 180'C -on 180percig hőkezeljük.
Ha elkészült gyümölcsös kusz kusszal tálaljuk.

Bon appétit! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése