2010. november 26., péntek

sticky toffee puding

"a legismertebb angliai befejezőfogás..."

A szigetországban főként a párolással készült desszertek a legközkedveltebbek a téli időszakban. A megfelelő szósszal nyakon öntve kiváló élvezeti forrás lehet akárki számára.
A történelemben ha visszatekintgetünk, akkor az 1900-as évek elején bukkan fel először, habár az 1960 évekre vezetik vissza az első elkészítését. A Közép - Észak Angliában található Lake District gyönyörű adta tájon látta meg a napvilágot, Francis Coulson szakács keze munkája által.
A párolással készült finomság fő alkotója a Biblia gyümölcse néven is emlegetett datolya.
A Közel - Kelet ősi kultúrnövénye az egyéb alkotókkal lesz ma a konyhámban a főszereplő.

"íme a receptem..."

STICKY TOFFEE PUDING

 
hozzávalók:

50dkg datolya
9dl víz
3 evőkanál szódabikarbóna

34dkg vaj
45dkg kristálycukor
50dkg liszt
6db tojás
5dkg vaníliás cukor
2db vaníliarúd


500g vaj
1,5l főző tejszín
800g barnacukor
1dl méz
elkészítés:

Első lépésben egy fazékban az adott vízmennyiségben lassú tűzön tegyük fel főni a datolyát. Addig főzzük amíg meg nem puhul, ami nem igényel több időt mint 10 perc.
Amíg a datolyánk el neméri a megfelelő puhaságot, addig egy nagy keverőtálban keverjük ki a szobahőmérségletű vajat a kristálycukorral. Ha a vajunk már kifehéredett és szép egynemű, akkor formáljuk az ízeket vaníliás cukorral és a vanília rúdból nyert vanília magokkal. Folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá az egész tojásokat, majd a már finom szitán átszitált lisztet. Addig keverjük a mixet míg bársonyos és egynemű nem lesz.
Ez idő alatt a datolyánk is megpuhult, amit leszűrünk úgy hogy a már ízesített víz visszamaradjon. A puha datolya 2/3 részét turmixoljuk le úgy, hogy megmaradt főzővízből adunk annyit hozzá, hogy a turmixolás után "főzelék" sűrűségű legyen a mix.
Mostmár nem maradt más hátra hogy bemutassuk a szereplőket egymásnak.
Adjuk hozzá az adott szódabikarbóna mennyiséget a datolya mixhez, hogy a biológiai folyamatok beindulhassanak, s hogy laza szerkezetű pudingot kaphassunk. Ebbe a mixbe szép óvatosan forgassuk bele a lisztes mixünket. Itt már nem marad más hátra az alapos egyneműsítés után, csak adjuk hozzá a fenmaradt 1/3 datolyát, hogy meglegyen a textúra kontraszt a desszertünkben.
Ezt a most már társított mixet kivajazott és kilisztezett tepsibe fektessük és 180'C előmelegített sütőben vízgőz társaságában süssük/pároljuk készre.
Nem maradt hátra más minthogy elkészítsük a toffee szószt, ami a világ legegyszerűbb dolga szerintem. Egy tágas gyorsforralóban adjuk egymáshoz a megadott sorrendben a hozzávalókat, majd lassú tűzön redukáljuk vissza úgy, hogy szósz sűrűségű legyen.
Mire a desszertünk elkészül, a szószunk is kész lesz.
 Egy kés segítségével szúrjuk meg a pudingot a közepéig, s ha már a kés nem lesz mázas akkor vegyük ki a sütőből. Hagyjuk egy kicsit hűlni, kockázzuk és a visszaredukált szósszal nyakon öntve tálaljuk. 
 

Bon appétit!

2 megjegyzés:

  1. Azt hiszem, hogy ezt a desszertet elkészítem a Férjemnek, nagyon szeretné megkóstolni. Megtetszett ez a recept, ki fogom próbálni.
    Gratulálok a munkádhoz, a bloghoz!

    VálaszTörlés
  2. Szia Eszter!

    Nagyon örülök, ha elnyerte a tetszéseteket a recept.
    Remélem sikert is arattál vele a Férjednél.
    S a gratulációt, meg köszönöm szépen! Jól esik az ilyen visszajelzés, mert így azt érzem, hogy nem hiábavaló a munkám!

    VálaszTörlés