2010. november 18., csütörtök

thai halfasírt

"a  bangkoki éttermek étlapjáról..."

A thai konyhaművészet egy ötvözet, melyet a kínai illetve az indiai konyhák világa színesíti s egyben befolyásolta a legnagyobb mértékben. A vietnámi ételekhez hasonlóan, az inkább friss, és fűszerekben gazdag ízvilágáról ismert.
 A thai konyhában öt alapvető ízvilág dominál, mégpedig a fűszeres (erős), a  savanyú, az édes, a sós és végül keserű. De vannak olyan elméletek és szemléletek melyek szerint az ételek az ország négy fő terültével vannak összhangban: északi, északkeleti (vagy Isan), középső és déli.
A legfőbb alapanyag ami az összes thaiföldi ételében megtalálható, a nam pla, ami egy nagyon aromás és karakteres ízű halszósz .Ez lesz a domináns íz a thai halfasírtomban.
Ma őt fogom a rivalda fénybe tenni!

"íme a receptem..."

THAI HALFASÍRT 
hozzávalók:

30dkg lazac filé
30dkg vajhal filé
30dkg tonhal filé
10dkg garnéla rák
 

2 evőkanál halszósz
3 gerezd fokhagyma

tengeri só
durva színes bors

snidling
koriander levél
lime héj
gyömbér 
chilli paprika 
újhagyma

50dkg burgonya

4db tojás
20dkg kukoricaliszt
30dkg zsemle morzsa
elkészítés:

Első lépésben enyhén gyömbéres és sós vízben posírozzuk meg a halfiléket úgy, hogy lime lével gazdagítjuk a posírlevet. - a posírozás fűszeres, általában savanykás lében való, lassan, gyöngyözve forraló főzés - Ha a halfilék teljesen átfőttek és már magukba szívták a gyömbéres lime-os friss ízeket, szűrjük le a posírlevet és hagyjuk, hogy a halfilék teljesen kihűljenek.
 Második lépésben főzzük meg sós vízben a hámozott burgonyát, majd törjük össze burgonya püré állagúra, de ne ízesítsük.
A következő lépésben egyneműsíteni fogjunk a két alapanyagot, majd ízekkel ruházzuk fel. Keverjük bele óvatosan az ízesítetlen burgonyapürébe a halfiléket úgy, hogy apródarabokra tépkedjük kézzel a halhúst. Formáljuk az ízeket ízlés szerint, annak arányában amelyik ízt szeretnénk uralkodónak érezni. Én a következő ízformálókat használom: tengerisó és durva színes bors, finomra vágott snidling és koriander levél, reszelt lime héj és gyömbér, durvára vágott chilli paprika húsa és újhagyma. Utoljára az alap meghatározó ízformálót adom hozzá ami nem más mint a halszósz.
Alapos egyneműsítés után közepes méretű pogácsaszaggatót töltsünk vele tele, s így adagoljuk őket.
 Utolsó lépésben a kukoricaliszt, a felvert tojások és a zsemlemorzsa segítségével panírozzuk be a halkorongokat. A bundázás után nem maradt más hátra minthogy 180'C bő olajban süssük készre őket 7-8 perc alatt.
Édes chilli szósszal tálalva már fogyaszthatjuk is.  
  


Bon appétit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése