2010. november 4., csütörtök

sütőtök krémleves

"egy bársonyos leves a tél eljöttével..."

A jól megérett narancs színű sütőtök  a legízletesebb téli csemegék egyike, és ráadásul minden ízében nagyon egészsége.
Őshazája a tengeren túli Közép és Dél - Amerika trópusi vidéke az indiánok földje. Európába 1500-as évek elején mutatkozott Amerika felfedezése után. Hazánkba is hamar eljutott és azóta közkedvelt zöldségként fogyasszák főleg a téli időszakban.
Táplálkozástani értéke magas, mivel ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag. Szénhidrát tartalma. Így kiváló immunerősítő, vérnyomáscsökkentő, vérkeringést javító finomság.
Elkészíthetősége széleskörű, roston vagy egészbe sütve, levesként vagy püréként, de akár rizottóként vagy köretként is megállja a helyét.
 Ma egy kellemes krémlevest készítek belőle.

"íme a receptem..."

SÜTŐTÖK KRÉMLEVES 

hozzávalók:

3 evőkanál olívaolaj 
5db sütőtök
5db mogyoróhagyma
5 gerezd fokhagyma

3db birsalma
50dkg füstölt gesztenye  


őrölt fehér bors
őrölt szerecsendió

2.5l zöldség alaplé
20dkg liszt
3 evőkanál tejföl
3dl főzőtejszín
elkészítés:

Egy nagy fazékban hevítsük fel az olívaolajat, majd pirítsuk le rajta a félfőre vágott mogyoróhagymát, s a durva kockára vágott héjatlan sütőtököt. Egy kis ízformálóként reszeljünk hozzá fokhagymát és élvezzük az illatokat.
Következő lépésben gazdagítsuk durvára vágott füstölt gesztenyével és cikkre vágott hámozott birsalmával.
Formáljuk az ízeket sóval, őrölt fehér borssal, és őrölt szerecsendióval.
Alapos pirítás után öntsük fel az alaplével és lassú tűzön fedő alatt főzzük, míg a sütőtök meg nem puhul.
Ha a sütőtök kellően megpuhult és az ízeket is kialakítottuk, készítsünk egy tejfölös habarást és hőkiegyenlítéssel sűrítsük be a forrásban levő levest.
Forraljuk vissza, majd tejszínnel dúsítsuk.
Utolsó lépésben állítsuk be a végleges ízt, majd forrón tálaljuk.
  

Bon appétit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése