2010. december 10., péntek

chilis- gyömbéres marha ragu

"egy autentikus fogás Kínából..."

  A kínai ételekről nagyon fontos tudni, hogy az ízek harmóniája a sós, csípős, savanyú és az édes egyensúlyában, és az ételen belüli textúrákban mutatkozik meg. Kialakításuk nem csak erről szól,hanem  emellet arról a varázslatos ízvilágról, melyek mosolyt tudnak csalni az arcunkra amikor fogyasszuk őket.
A jellegzetes kínai ízvilágot adó eredeti fűszerek, szószok és egyéb alapanyagok nélkülözhetetlenek, e igen gazdag étel elkeszítésében.
S hogy mire is gondolok?
A szójaszósztól kezdve az osztrigaszószon át a csípős és édes chiliszószig, vagy a szezámolajtól a rizsboron át a rizsecetig. A fűszerek terén fontos megemlíteni a szecsuáni borsot, a kínai „ötfűszer” keveréket, gyömbért, chillit, csillagánizst és a fahéjat.
Ha ezek többsége megvan a konyha polcán, akkor már kísérletezhetünk is a kínai ízeket varázsolni.
Én ma a kedvenc "kis kuktám" kedvébejárva fogom elkeszíteni és egyben a rivaldafénybe helyezni ezt a különlegeséget.

"íme a receptem..."

CHILIS- GYÖMBÉRES MARHA RAGU

hozzávalók:

80dkg marhahús (nyak, szegy vagy lapocka)
4 evőkanál olívaolaj

3db mogyoróhagyma
4gerezd fokhagyma 
10szál újhagyma
1/4fej  kínai kel
2db sárgarépa
1db kaliforniai paprika
1db vajretek
2db chili paprika


szecsuáni bors
kínai "ötfűszer" keverék
gyömbér 
csillagánizs

koriander levél
limelé

szója szósz
csípős chili szósz
elkészítés:

Első lépésben az alapanyagok feldolgozásával kezdjük el a főzöcskézést.
Én marha lapockából készítem ezt az ételt, amit újnyi vastagságú metéltre csíkozok. Ami a zöldségeket illeti az összeset megtisztítom, pucolom s hámozom, majd julienne vastagságú vékonymetéltre vágom őket.
Ez idő alatt két wok serpenyőt felhevítek a tűzhelyen, s míg az egyikben a húst sütöm le külön, addig a másikban a zöldségeket.
Mind a kettő wokba tegyünk olívaolajat, majd elsőként a metélt marhalapockát píritsuk le úgy, hogy egyből alakítsuk az ízeket sóval, szecsuániborssal, reszelt gyömbérrel, a juliennere vágott chilli paprika felével és végül két szem csillagánizzsal. Alaposan forgassuk össze őket, s addig pirítsuk amíg teljesen vissza nem sül a zsírjára a hús.
Ez idő alatt amíg a hús szép lassan lassú tűzön puhul a saját húsnedveiben, addig a másik wokban forró olívaolajon lepirítom az összekevert julienne zöldségmixet a chili parika kivételével. A különleges ízhatás elérése érdekében gazdagítom a zöldségeket szója szósszal és csípős chilli szósszal. Addig pörgessük őket a wokkban, hogy a zöldségek annyira puhuljanak meg, hogy még roppanósak maradjanak.
Ha a hús is elpárologtatta a húsnedveit és visszasült zsírjára, akkor nem maradt más hátra, minthogy bemutassuk egymásnak a két wok tartalmát.
 Egy alapos összekeverés után mikor az ízeknek volt már esélyük összeolvadni  rizságyon tálalva fogyasszuk úgy, hogy megszórjuk a fenmaradt julienne chili paprikával és durvára vágott koriander levéllel. Egy kis pikánság érdekében néhány csepp lime lé sokat segíthet.

Bon appétit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése