2010. december 25., szombat

halászlé

"mint a karácsonyi ebéd főszereplője..."

A karácsonyi ünnepek eljöttével ma ebédre egy a hagyományainknak megfelelő magyar ételt szeretnék bemutatni amit nem más mint a halászlé testesít meg.
 Ő az az étel, aki köré a Szent estét követő napon a család körbe ül és kellemes beszélgetés, nagy nevetés mellet élvezheti az utánozhatatlan ízvilágot,még szebbé téve ezt a napot.
Halászlevet sokféleképpen készítenek. Ez a változat ötvözi az eddig tapasztalataim során szerzett készítési módokat, ami nem más mint a tiszai, dunai és balatoni készítés adta különbségek. A régi időkre visszamenő hagyományokat tiszteletbe tartva próbáltam valami újat alkotni.
Ma ő fog rotyogni a fazékban, amíg én a karácsonyi ajándékokkal leszek elfoglalva!  

"íme a receptem..."

HALÁSZLÉ 
 
hozzávalók:

1kg vegyes hal filé vagy hal patkó (ponty, busa, amur)
800g halfej, -farok, -uszony
300g haltej, -ikra 
4db vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
2db sárgarépa
1db fehérrépa
1/4db zeller gumó
2db paradicsom 
1db tv paprika 
1db cseresznye paprika 
petrezselyem


őrölt fekete bors 
édes nemes fűszerpaprika
elkészítés:

Egy nagy fazékba fektessük a már előre megmosott halaprólék mixet, amit a halfej, halfarok és haluszony takar. Következő lépésben engedjük fel a fazekat vízzel, hogy a halaprólék újra úszkálhasson, majd lassú tűzön hagyjuk, hagy az ízek lassan a lébe "lúgba" oldódhassanak.
Ez egyébként egy olyan "kémiai" hatást eredményez, hogy a lassú hőhatás kíséretében az ízek kioldódhassanak, így gazdagítva a leves íz és tápanyagtartalmát.
A hőemelkedés következtében kicsapódott fehérje habot egy finom szűrő segítségével távolítsuk el, a rossz kesernyés íz elkerülése végett.
Ha lehaboztuk a levest, akkor formáljuk az ízeket sóval, fűszerekkel (őrölt fekete bors, édes nemes fűszerpaprika) és zöldségekkel ( vöröshagyma, fokhagyma, sárgarépa, fehérrépa, zeller gumó, paradicsom, tv paprika, cseresznye paprika, petrezselyem).
Most már nem maradt más hátra csak az, hogy lassú tűzön hagyjuk, hogy az ízek egymáshoz hangolódjanak, így kapva egy ízekkel telt levest.
Most van egy jó másfél óránk amíg a leves fő, s ilyenkor egy kicsit hátra dőlhetünk, élvezve a karácsnyi szaloncukorhegyeket.
Visszatérve a konyhába, nem maradt más hátra, minthogy át paszírozzuk hal aprólékostul, zöldségestül, s így kapjunk egy sűrű gazdag levet.
 Vissza  öntve a fazékba, utolsó lépésként alakítsuk véglegesre az ízeket az ízesítőkkel, majd forraljuk fel a levet, s főzzük bele a patkóra vágott vagy filére vágott irdalt halhúst a belsőségekkel együtt. 30 perc elteltével a a halhús és a belsőségek is megfőttek, vegyük le a tűzhelyről ás mini bográcsban tálaljuk.

Bon appétit! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése