2010. december 16., csütörtök

kacsamájpástétom

"egy kis hazai ínyencség így az évvégére..."

A házilag készített májas varázsa abban rejlik, hogy az ízvilágát szájízünk szerint formálhatjuk, és persze elkészítése is nagyon egyszerű. Egy nagy üveg májpástétom a kamra polcáról , remek étvágyoltó lehet  a nap bármelyik időszakában, ha valami  ínyencségre vágyik az ember.
A magyar konyhában igen népszerű májpástétomok egyikét szeretnem bemutatni ma.
 A kacsamáj pástétom egy szelet pirítóson némi koktélparadicsom vagy újhagyma társaságában, kiváló reggeli vagy akár kiváló vendégváró kezdőfogás is lehet.
Amellett, hogy nem csak varázslatos ízekkel ajándékoz meg minket ez az étel, de egyben nagyon egészséges is, így rendszeres fogyasztása jó hatású.
 Hát akkor nem is húzom tovább!

"íme a receptem..."

KACSAMÁJPÁSTÉTOM   

hozzávalók:

60dkg kacsamáj
60 dkg bacon
4db mogyoróhagyma
3 gerezd fokhagyma
1db alma
1db körte

3 evőkanál olívaolaj 


barnacukor 
őrölt fehér bors 
őrölt fahéj
őrölt kakukkfű
őrölt rozmaring 
1cl konyak
ribizli lekvár

60dkg vaj 
elkészítés:

Első lépésben, egy magas falú serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, majd pirítsuk le rajta a kockára vágott bacont, majd a finomra vágott mogyoróhagymát. Mikor már szép aranybarna színeket látunk a serpenyőben, reszeljük hozzá a fokhagymát, s hagyjuk, hogy az illatok belepjék az egész konyhát.
Ha az illatok már jól átjárták a konyha minden zugát, akkor adjuk hozzá a már hámozott és felkockázott almát és körtét. Ezt szórjuk meg enyhén barnacukorral, hogy karamell képződjön, majd öntsük nyakon a konyakkal, mintha flambíroznánk, ezzel is alakítva az ízeket.
Ezen kívül az ízformálást sóval, őrölt fehér borssal, őrölt fahéjjal, őrölt kakukkfűvel,őrölt rozmaringgal, és egy kis ribizli lekvárral alakítsuk ízlésünk szerint.
Ha az ízformálás megtörtént, akkor lassú tűzön főzzük "redukáljuk"  vissza a gyümölcsök nedveit és a konyakot, míg sűrű szószt nem kapunk, majd következő lépésben adjuk hozza a tisztított, mosott friss kacsamájat.
Most már folyamatos, óvatos kevergetés mellett addig főzzük lassú tűzön a "redukcióba", amíg a máj rendesem át nem fő.
Ha a máj megfőtt, akkor egy robotmixer segítségével turmixoljuk le, majd egy finom szűrön átszűrve az olvasztott vajat keverjük bele.
Üveg vagy cserép edényekbe töltve dermesszük egy éjszakán át.
Most már nem maradt más hátra csak, hogy időről időre kenjünk belőle.

Bon appétit!

1 megjegyzés: