2010. december 4., szombat

roston sütött lazacfilé, citrusos morzsával

 "avagy, amikor a hal betakarózik..."

A mai étel melynek a főszereplője a lazac, az egyik legízletesebb és legegészségesebb halfajta. Észak-Európában és Kanadában nem igazán számít nagy különlegességnek, máshol viszont elsősorban ünnepi alkalmak keretében fogyasztják.
Mivel a karácsony hamarosan eljő, így arra gondoltam ő remek fogás lenne a mai ebéd alkalmával.
A vándorló halról érdemes tudni,hogy azon olajos halak egyike, mely táplálkozástanilag magas Omega 3 zsírsavakban és fehérjékben. Rendszeres fogyasztása kiváló pajzsot képezhet a megbetegedések ellen, legyen szó immun-, ideg-, szív, érrendszeri megbetegedések ellen.
Szerintem nincs olyan hely ahol ne ismernék és fogyasztanák valamilyen formában, ha a halételekre szegeződik a figyelem. Mint minden ételt rengetegféle képpen készíthetjük és tálalhatjuk, határ a csillagos ég, no meg a fantáziánk.
 Ma őt fogom elkészíteni egy érdekes üde formában ráadásul nem egyedül, hanem egy számomra nagyon kedves "kis kuktám" segítségével.

"íme a receptem..."

ROSTON SÜTÖTT LAZACFILÉ, CITRUSOS MORZSÁVAL   

hozzávalók:

4 x 20dkg lazacfilé
tengeri só

3dl olívaolaj 
durva rózsa bors
reszelt citromhéj
citromlé 
fokhagyma 
kapor 
menta

35g liszt
35d vaj 

őrölt fehér bors  
reszelt citromhéj
reszelt limehéj

elkészítés:

Ahhoz hogy a megfelelő ízvilágot kialakíthassuk, nagyon fontos, hogy a lazacfiléket a készítést megelőző este bepácoljuk vagy másnéven marináljuk. Ezt én a következő ízesítőkkel formálgatom: durva rózsabors, reszelt citromhéj, citromlé, reszelt fokhagyma s végül egy-két kapor  és menta levél. Egy magas falú tálba fektessük a szeletelt lazacfiléket és az ízformálokkal borítsuk be őket. Most már csak az ízközlő hiányzik, amit az olívaolaj személyesít meg.
A következő nap, azaz mára nem maradt más hátra mint az ízesített morzsát elkészíteni, a marinált lazacfiléket lesütni, majd a két főszereplőt bemutatni egymásnak. Mivel ma ketten vagyunk a konyhába így egy kellemes bor társaságában készítjük el ezt a finomságot. Amíg én a lazacfiléket lesütöm egy rostlapon, addig az én "kis kuktám" elkészíti az ízesített morzsatakarót.
Miközben én a páclé olaját felhasználva a rostlapon bőrével lefele lesütöm a halfiléket úgy, hogy tengeri sóval megszórom azt, addig a "kis kuktám" a konyha pulton ügyeskedik. Egy keverőtálban a kezével "morzsolja" egyneműsíti a lisztet a vajjal. Mikor mar teljesen egynemű  morzsát kaptunk akkor a só, őrölt fehér bors és reszelt citrom és limehéj segítségével alakítjuk az ízeket. Ez idő alatt a lazacok is hasukra fordultak a vaslapon, s már ropogósra sült bőrrel néznek felfelé. Ha a halfilé majdnem átsült egy  mini hőállótálba fektessük őket egyesével, majd takarjuk be a "kis kuktám" által készített ízesített morzsával.
 Most már nincs más hátra,minthogy 180'C előmelegített sütőben 8 perc alatt készre süssük az ételt úgy, hogy a sütőből kivéve a morzsa szép aranybarna színű legyen.
 Egy kicsit hagyjuk hűlni, majd egy kellemes itóka kíséretében fogyasszuk.
 

Bon appétit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése