2011. január 13., csütörtök

samosa

"avagy a ropogós keleti sült- töltött tészta..."

E messzi földről származó étel története egészen a 10. századig nyúlik vissza, ahol "samsa" neven látta meg a napvilágot. A Közép Ázsiából származó különlegesség egy olyan töltött tészta féleség melyet utolsó lépésben bő zsiradékban sütnek készre. Az egyébként egy perzsa szóból eredő samosa tölteléke a hagyományos készítési mód szerint, a burgonya, vöröshagyma, borsó, lencse s a koriander.
Én viszont ma úgy gondoltam, hogy az egészen Nepáltól, Indián keresztül Törökországig népszerű és ismert ételt bárány hússal töltöm, s teszem így még különlegesebbé.
A háromszög formájú kis mártogatós finomságokat, mangó "chutny"-val az oldalán gondoltam bemutatni.  
Így ő körülötte forog ma minden a konyhapulton.

"íme a receptem..."

SAMOSA 

 

hozzávalók:

3 evőkanál mogyoróolaj 
500g darált bárány lapocka
3db mogyoróhagyma
2 gerezd fokhagyma

1 teáskanal őrölt curry
 ½  teáskanal őrölt chili

½  teáskanál garam masala
1 teáskanál őrölt kurkuma
½  teáskanal pirított köménymag

½  teáskanal reszelt gyömbér
1db chili paprika
koriander levél 


őrölt fekete bors
citromlé

225g liszt
2 teáskanál só
2 evőkanál napraforgó olaj
80ml langyos víz

elkészítés: 

Ennek az ételnek az elkészítése két szakaszból áll, ami nem más mint a tészta meggyúrása valamint a töltelék elkészítése.
Tehát akkor készítsük is el a tésztánkat, amit majd meg fogunk tölteni. Egy nagy keverőtálban a szitált finom lisztből formáljunk fészket, aminek a közepébe öntsük a langyos vizet, a napraforgóolajat, majd a finom sót. A kezünk segítségével dolgozzuk össze az alkotókat, úgy hogy szép egynemű legyen. Ha a tészta már összeállt akkor vigyük lisztezett deszkára, s nyújtsunk belőle sodrófa segítségével pár mm-es tészta lapot. Amikor ez megvan a deszkán pihentessük 30 percig konyharuha takarásával.
Amíg a tésztánk pihenget, addig készítsük el a tölteléket.
Egy nagyméretű wok serpenyőben hevítsük fel a mogyoróolajat, majd pirítsuk le rajta a finomra vágott mogyoróhagymát, a reszelt fokhagymát. Ha a pirítás dallamától már megtelt a fülünk, akkor adjuk hozzá a darált bárányhúst, hogy a hangok még érdekesebbé változzanak. Kellő pirítás után formáljuk az ízeket a sóvan, őrölt fekete borssal, őrölt curry-vel, őrölt chilivel, garam masala-val, őrölt kurkumával, pirított köménymaggal és a reszelt gyömbérrel. Amikor már a zsiradékban feloldódtak az ízesítők, pirítsuk vissza. S míg a húsnedvek elpárolognak a hús is megpuhul. Gazdagítsuk finomra vágott chili paprikával és koriander levéllel. Ha a kontraszt már teljes akkor adjunk az ételnek egy kis pikánsságot egy leheletnyi facsart citrom levével,majd a tűzhelyről levéve térjünk vissza a tésztánkhoz.
A konyharuhát levéve egy derelye vágóval szeljük fel 12-14db, 15cm hosszúságú négyszögekre. Most már nem maradt más hátra, hogy az alaposan kinyomkodott tölteléket ültessük a négyszögek közepére. Háromszög formákat hajtogassunk belőlük, majd vízzel kikevert kukorica keményítővel megkenve a széleket, ragasszuk le őket. Ha keményítő megszáradt, s a töltelék mar nem tud elszökni, akkor nem maradt más hátra minthogy 170'c fokos bő olajban ropogósra süssük őket.
Egy pár pillanat erejéig itató papíron hagyjuk, hogy a fölösleges olaj lecsepegjen, majd tálaljuk mangó "chutny"-val karöltve.

Bon appétit!

1 megjegyzés: