2011. január 22., szombat

saslik

" a tatárok egyik remeke..."

 A más néven rablóhúsként is ismert nemzetközi étel, amely az egykoron Oroszország területén élő tatároktól származik. Az igazi saslik bárányhúsból készül, bár főleg a Távol Keleten és az Arab világban rengeteg féleképpen előfordul.
 Az igaz, hogy én ma szárnyasból készítem, de ennek ellenére elkészítése ugyan olyan egyszerű mint ahogyan azt majd olvashatjátok is.
S hogy mit jelent az hogy egyszerű? A kockára vágott hozzávalókat nyársra szúrjuk, ízlés szerinti sorrendben, s már majdnem meg is vagyunk. Na azért nem!
Na de lássuk is a mai finomságot!
Még egy gondolat erejéig... azt is tudnunk kell, hogy ez az étel is kiváló arra, hogy kísérletezzük és felfedezzünk új ízeket a végtelen variációk halmazából.
A mai recept különlegessége még, hogy Kedvesemmel együtt készítjük, mivel sokszor készíti ő is, melyet kis trükkökkel fűszerez.   

"íme a receptünk..."

SASLIK 
 

hozzávalók:

2dl olíva olaj

50dkg csirkemell filé
25dkg császárszalonna
25dkg füstölt kolbasz

koktélparadicsom
kaliforniai paprika
lilahagyma
csiperke gomba


durva színes bors
fokhagyma
újhagyma 
őrölt koriander
őrölt chili
reszelt lime héj 
elkészítése:

Mint sok más ételnél, ennél is a pácoláson van a hangsúly, így ma azzal kezdjük a főzőcskézést.
Egy nagy pácolótálban az ízesítőket keverjük ki az olívaolajban saját szájízünk szerint annak megfelelően, hogy melyik ízt szeretnénk dominánssá tenni. Ha a páclé össze állt, a kockára vágott csirkemell filét "gyúrmázzuk" bele, majd alufoljával lefedve, pihentessük a hűtő alján egy éjszakán át.
Másnap nem marad más hátra minthogy a többi hozzávalót is felkockázzuk a gomba kivételével, majd a Kedvesem szavaival élve "ahogy kezembe esik a hozzávaló" nyársra húzzuk őket.
Ha az összes alapanyag felkerült a nyársra, akkor öntsük nyakon az egészet a maradék páclével hogy az ízek minden alkotót átjárhassanak. Csepegtessük le a maradék páclevet, s ami marad az marad, ami nem az nem.
Következő lépésben egy jól felhevített vaslapon vagy serpenyőben süssük le őket, hirtelen, hogy a húson így kialakult kéreg ne engedje a húsnedveket megszökni.
 Most már nem maradt más hátra, minthogy tepsibe fektessük őket, majd irány a már előmelegített sütő (180'C)
 15-20 perc után a sütőből kivéve, egy ízletes BBQ szósszal tálalva már fogyaszthatjuk is.

Bon appétit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése