2011. január 4., kedd

bucatini amatriciana

"egyenesen  Amatrice városából..."

Az újév első bejegyzésében egy nagyon gyorsan elkészíthető és igen ízletes olasz tésztaételt szeretnék az asztalra varázsolni. Az ünnepek után, szerintem ő egy igazán könnyű étvágyoltó lehet, s lesz is.
A csizma száránál fekvő Lazio régiójából származó étel alapja a paradicsom, bár ez mivel olasz ételekről beszélünk, nem hiszem, hogy olyan meglepő.
Már a Római birodalomban is létező Amatrice városról kapta a nevét, mivel itt látta meg először a napvilágot, mégpedig egy pápai látogatás tiszteletének alakalmával, a legenda szerint.
A legfőbb alkotói a "guanciale", ami nem más mint sertés tokaszalonna és a "peperoncino" ami nem más mint száraz csípős chili paprika.
Ma ő lesz a főszereplő a serpenyőben. 
   
"íme a receptem..."

BUCATINI AMATRICIANA 
hozzávalók:

450g Bucatini tészta

3 evőkanál olíva olaj 
180g guanciale sertés tokaszalonna
1db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
7db paradicsom
1db peperoncino chili paprika


durva fekete bors

pesto

Pecorino Romano sajt
elkészítés:

Egy tágas serpenyőben hevítsük fel az olíva olajat, majd lassú tűzön pirítsuk le a metéltre vágott tokaszalonnát, amíg szemnek is kellemes aranybarna színű nem lesz. Ha elérte a kellő színhatást helyezzük a serpenyőből egy tányérra.
Következő lépésben a már ízekkel teli olíva olajban pirítsuk le a vöröshagymát, majd a reszelt fokhagymát. Kellő pirítás után, bolondítsuk meg az ízeket a durvára vágott chili paprikával, s gazdagítsuk a héjatlan, magtalan paradicsom kockákkal "concassé". 
Alapos összepörgetés után, fektessük vissza a sült tokaszalonnát a serpenyőbe majd egy csipet sóval és durva fekete borssal alakítsuk ki a végleges ízeket.
Ez idő alatt egy fazékban ízesített vízben főzzük félkeményre "al dante" a Bucatini tésztát, majd a paradicsom alapú szószba keverve főzzük össze annyira, hogy az ízek összeérhessenek.
Utolsó lépésben tálaljuk, majd fokozzuk az ízhatást reszelt Pecorin Romana sajttal vagy akár pestoval.  
  

Bon appétit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése