2011. január 25., kedd

barbecue szósz

"az amerikaiak nagy kedvence..."

A grillezésnél nélkülözhetetlen barbecue szósz, az angol nyelvterületeken az egyik legnépszerűbb mártás. Ez lehet egy máz is amivel a grillezett ételt a sütés utolsó perceiben kenjük meg, vagy akár mártogatósként is alkalmazhatjuk például az előző bejegyzésnél készített saslikhoz.
 Az igazi, amerikai BBQ szósz folyékony füsttel "liquid smoke" készül, de ez Európában sajnos nem szerezhető be.
Paradicsom vagy ketchup alapú, melynek íze egyúttal édes, savanykás és kissé csípős. Magas cukortartalma miatt nem nevezhető diétásnak. E miatt könnyen megég, így sütésnél csak utolsó lépésként alkalmazzuk. A cukor itt ebben az esetben általában barnacukor vagy melaszt, mert ezek intenzív ízt adnak.
 Marináláshoz is kiváló, bár hígabb formában.
A mai napon viszont mártogatósként lesz a főszereplő a konyhámban.

"íme a receptem..."

BARBECUE SZÓSZ 

hozzávalók:

3 evőkanál olívaolaj

1db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1db kaliforniai paprika
1db sárgarépa
2 szál angol zeller

1db chilipaprika
1db narancs
1db citrom

30dkg paradicsompüré
3dl ketchup

10 dkg barnacukor
1dl szirup

1/2dl barna ecet 
1/2dl sötét szója szósz
1 evőkanál worchester szósz
1 teáskanál tabasco szósz


cayenne bors 
csillagánizs
római kömény
fűszerpaprika

zöldség alaplé

elkészítés:
  
Első lépésben egy tágas lábosban hevítsük fel az olívaolajat, majd pirítsuk le a durvára vágott hozzávalókat a narancs, citrom és chilipaprika kivételével. Alapos pirítás után, ha már a zöldségillatok bejárták a konyhát, pirítsuk hozzá a paradicsompürét.
Következő lépésben adjuk hozzá az édesítőket,majd alapos keverés után növeljük a térfogatot a ketchuppal.
Ezután formáljuk az ízeket a barna ecettel, a szója szósszal, a worchester szósszal, a tabasco szósszal, s végül ízlés szerint a maradék ízesítővel. Egy kis pikáns ízhatás érdekében csavarjuk bele egy narancs és egy citrom levét, majd vadítsuk meg az egészet egy egész félbevágott chiliparikával.
Ha túl sűrű lenne a szósz, akkor állítsuk be a megfelelő mártás sűrűséget az alaplével, majd lassú tűzön "rotyogtassuk" gyöngyözve egy jó 20 percet. Az idő elteltével, szűrjük le az egészet, hogy egy finom bársonyos mártást kaphassunk.
 Hidegen vagy melegen egyaránt fogyaszthatjuk a szárnyas sültektől a sertésen keresztül egészen a marháig.
  

Bon appétit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése