2011. február 16., szerda

roghan josh curry

"avagy bárány curry..."

Ez az aromákkal dús étel a messzi Kashmir-ból származik, mely az elefántok földjének vagyis Indiának egy északi tartománya. A főleg Indiában, Pakisztánban és Szingapúrban népszerű és közkedvelt étel napjainkra már a Brit szigeteket is meghódította.
Itt találkoztam vele én is, melynek készítése és kóstolása után a kedvenceim között horgonyzott le.
A perzsa eredetű szó jelentése "rogan" szó jelentése színes, míg a "josh" szó jelentése forró, s valószínűleg ezért emlegetik a színes forróságnéven is szerte a világban.
Az étel titka abban rejlik, hogy Kashmir-ből származó piros csípős paprikát kevernek az ételbe az utolsó lépésben, ami nem csak az étel csípősségét formálgatja, hanem extra piros kontrasztot ad az ételnek.
A mai napon alapos átgondolás után, mert ugye " a jó munkához idő kell", hogy a Kedvesem szavaival éljek, e mellet tettük le a voksunk.

"íme a receptem..."

ROGAN JOSH CURRY 

hozzávalók:

3 evőkanal ghee vaj
80dkg báránycomb
2db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma 

40dkg paradicsompüré 

gyömbér 
őrölt chilipor
őrölt koriander 

őrölt római kömény 
őrölt kardamom 
őrölt szegfűszeg
őrölt kurkuma 
garam masala 


15db koktél paradicsom
1db Kashmir piros paprika
5 szál újhagyma
koriander levél 

2 dl natúr joghurt
zöldség alaplé 
elkészítés:

Első lépésben egy tágas lábosban hevítsük fel a Dél-Ázsiából származó ghee vajat, majd pirítsuk le rajta az 2x2 cm kockára vágott báránycombot. Ilyenkor gondolkozás nélkül szórjuk nyakon sóval, majd ha már a hirtelen hőhatás következtében kialakult kéreg a húson látható adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, s pirítsuk őket együtt tovább. Következő lépésben reszeljük hozzá a fokhagymát, s míg a jobbnál jobb illatokkal töltsük tele az orrunk, főzzük el a húsnedveket.
Ha a húsnedvek már majdnem elpárologtak, s a hús is majdnem vissza pirult a zsírjára alakítsuk ki az ízeket gyömbérrel, őrölt chiliporral, őrölt korianderrel, őrölt római köménnyel, őrölt kardamommal, őrölt szegfűszeggel, őrölt kurkumával és  garam masala-val ízlés szerint. Alapos keverés után adjuk hozzá a paradicsompürét, majd az alaplevünk segítségével  öntsük fel annyira, hogy épp ellepje a húst a lábosban. 
Nem maradt más hátra, minthogy lassú tűzön 1,5 órán át "rotyogtassuk" a lábosban addig amíg a hús meg nem puhul. Ez idő alatt azért olykor olykor rá kell nézni, s pótolni az elpárolgott alaplevet.
Az idő elteltével, ha már a hús is megpuhult, s az ízek is összefonódtak, akkor forraljuk vissza az ételt annyira, hogy mártás sűrűségű legyen, majd adjuk hozzá a natúr joghurtot, hogy elérjük a megfelelő krémes hatást. Alaposan keverjük ki úgy, hogy ne törjük a húst.
Utolsó lépésben gazdagítsuk koktél paradicsommal, karikára vágott Kashmir piros paprikával, karikára vágott újhagymával s végül durvára vágott koriander levéllel. Ezzel megadjuk a végső kontrasztot és egyben ízhatást. 2-3 percig "rotyogtassuk" majd forrón tálalva egy jól elkészített rizzsel karöltve tálaljuk.

Bon appétit! 

1 megjegyzés: