2011. február 9., szerda

gundel palacsinta

"a magyarok leghíresebb befejező fogása..."

A mai napon egy igazi "hungarikum"-ot fogok készíteni, melyet a Gundel palacsinta fog megszemélyesíteni. A két világháború között látta meg a napvilágot, mégpedig egy híres budapesti vendéglátós Gundel Károly keze által. E desszert sikere nemcsak Európában kavarta fel a vendéglátást, de egészen a tengeren túlon is nagy sikert aratott. A Gundel család büszkesége állandó szereplőként szerepel budapesti éttermükben, sok más finom fogás mellet.
A diós töltelékű és csokimázzal húzott palacsinta kiváló finomság lehet egy kellemes ebéd utolsó fogásaként. S mivel ma a Kedvesem kedvében szeretnék járni,mert valami édességre vágyik, így ma őt fogom elkészíteni.

"íme a receptem..."

GUNDEL PALACSINTA 
hozzávalók:

töltelék:

200g durva dió
2dl tejszín
50g mazsola
120g porcukor
25g reszelt cukrozott narancshéj
1 kávéskanál őrölt fahéj
3 evőkanál rum

mártás:

3db tojás sárga
100g étcsokoládé
50g belga kakaópor
150g porcukor
20g vaj
1,5dl tej 
1db vanília rúd
3 evőkanál rum 


elkészítés:

A szokásos módon elsőként készítsünk el 10-12db  palacsintát.
Előző napon áztassuk be a rumba a mazsolát és a finom metéltre vágott cukrozott narancshéjat. Másnap a töltelékhez daráljuk meg a durva diót, lehetőleg ne túl finomra. Ezután forraljuk fel a tejszínt,majd adjuk hozzá a diót, a cukrot, a leheletnyi fahéjat, s a leszűrt mazsolát és narancshéjat. Ezt 1-2 percig (szükség esetén kevés tejet adva hozzá) főzzük, míg kenhető pépet nem fogunk kapni. Ha kissé lehűlt, keverjük bele a rumot. Következő lépésben töltsük meg a palacsintákat, majd háromszög alakra hajtva meleg helyen tartjuk.
A mártáshoz a tejet cukorral és vaníliával felforraljuk, közben a csokoládét egy kis habüstben vízgőz felett felolvasztjuk. Ezután előbb a tojássárgákat cukorral, majd a kakaóporral, s egy csepp hideg tejjel, habverővel simára keverjük. Ezt a mixet hozzávegyítjük a csokoládéhoz, majd vékony sugárban, habverővel végzett gyors keverés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a forró tejet, majd mérsékelt tűzön forrpontig hevítjük. A tűzről levéve, a mártást egy ideig még kevergetjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a rumot, s a vaníliarúdból nyert vaníliát. Mártásunk ne legyen túl édes, de ízlés szerint, a csokoládé minőségétől függően, tehetünk bele még porcukrot.
Már nem marad hátra más, csak hogy ízlésesen tálaljuk úgy, hogy a háromszög alakú palacsintákat csokoládé máz fedi.
  

Bon appétit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése