2011. február 22., kedd

kecskesajt torta

"egy ízletes előétel Provance-ból..."

A jellegzetes nyelvű nép egyik különlegessége egy olyan finomság, amelynek az alapja a leveles tészta. A másik nélkülözhetetlen alkotója az összetevők közül, a Gallok leszármazottai által olyan jól készített kecskesajt.
A leveles tészta tuti tipp, ha gyors és egyszerű ételt szeretnénk készíteni, hiszen a hozzávalók ha már esetleg a kamrában vannak, akkor nem marad más hátra, csak elővenni a mélyhűtőből a már elkészített tésztánkat. S hogy mit készíthetünk belőle? Készíthetünk: húsos, zöldséges, halas lepényeket, falatokat, rétest, felhasználhatjuk ételek “beborítására”, szolgálhat dekorációs célokat, valamint kiválóan alkalmas édes és sós sütemények készítésére is.
A kecsketejből való sajtkészítésnek nagy hagyománya van a Franciáknál, így a sajtok választéka végtelen. Crottin de Chavignol, Pouligny Saint-Pierre, Sainte-Maure de Tourain, Chabichou du Poitou sajtok, melyek csak néhányak a legjobbak közül.
Ma ebből a két alkotóból fogok valami finomat készíteni, bár kicsit másképp mint ahogyan azt a provance-i szakácsok megálmodták.

"íme a receptem..."

KECSKESAJT TORTA 

hozzávalók:

leveles tészta:

55dkg liszt
50dkg margarin
1.5dkg só
0.5dl olaj
0.3dl ecet ( 10 % )

töltelék:

30dg kecskesajt
2 evőkanál olívaolaj
4db mogyoróhagyma
1 gerzd fokhagyma
15db koktél paradicsom

kakukkfű
pesto

2 db tojás
elkészítés:

Első lépésben a levelestészát készítjük el, úgy hogy a hozzávalókat összegyúrjuk, és 12 órát pihentetjük. Pihentetés után kinyújtjuk és tetszés szerinti formákba vágjuk. Jelen esetben egy 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval korong alakú formákat szaggatunk, majd egy 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vájatot vágunk a közepébe. Ügyeljünk arra, hogy ne szakítsuk át a tésztát teljesen. Ezeket a korongokat zsírpapírral bélelt tepsibe fektetjük, majd a hűtőben pihentessük míg a tölteléket elkészítjük.
Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, majd pirítsuk fel rajta a finomra vágott mogyoróhagymát, alapos összepörgetés után reszeljük hozzá a fokhagymát. Ha az illatok már teljesen átjárták a konyhát, adjuk hozzá a félbevágott koktél paradicsomokat. Az ízek kialakításában dúrvára vágott kakukkfüvet keverjünk a raguba.
A hűtőben pihentetett tésztakorongok közepére halmozzuk a ragut, majd az ízek fokozása érdekében pesto-val öntsük nyakon. Utolsó lépésben a piros-zöld kontrasztot takarjuk be a felszeletelt kecskesajttal. A sütőbe helyezés előtt a felvert tojás sárgájával kenyjük meg a kimaradt 2 cm tésztasávot, majd 200 'C-on 10 percig süssük. Ha a tésztánk aranybarnára sült, a sütőből kivéve egy pár percig hagyjuk pihenni majd salátaágyon fokhagyma chips-el tálalhatjuk akár.

Bon appétit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése