2011. február 3., csütörtök

polenta

"Italy legismertebb körete..."

A nálunk puliszkaként ismert különlegesség,a világ jó néhány táján közkedvelt fogáskísérő. Percek alatt elkészíthető, módon és formában. Így készíthetjük lágyan, sűrűre főzve, pite, vagy torta formába öntve.
A szegények táplálékaként ismert eledel, a múlt század elejéig jelentős szerepet töltött be, mivel a korabeli étrendből gyakran hiányzott a megfelelő mennyiségű zöldség illetve gyümölcs. E kor embere meglehetősen szegényesen táplálkozott. Viszont a kemény munka jó fizikai erőnlétet követelt, amit bőséges kalóriapótlással kompenzáltak. Legfőbb táplálékuk a szalonna és a kenyér mellett a burgonya, és a kukoricából készült ételek voltak, melyeket hagymával, a jobb módú családok pedig túróval, dióval, mézzel heringgel, vagy különböző szószokkal tették még laktatóbbá.
A római korból származó ételt "paiolo" edényben készítették egész Olaszország területén, azzal a különbséggel, hogy minden régióban más és más alkotókkal.
Ma ő lesz a rivaldafényben a konyhámban!

"íme a receptem..."

POLENTA 

  
hozzávalók:

25 dkg kukoricaliszt
6 dl víz
3 dkg vaj


őrölt fehér bors

1db mogyoróhagyma
1db fokhagyma 
3db paradicsom
snidling 

2dkg pesto
3 dkg parmezán
elkészítés:  

Egy gyorsforralóban  forraljuk fel a sóval ízesített adott vízmennyiséget, majd ha már forr a tűzről levéve keverjük bele a kukoricalisztet, mintha egy kását készítenénk.
Következő lépésben gazdagítsuk a kásánkat, amit én a finomra vágott mogyoróhagymával, reszelt fokhagymával, a  kockára vágott paradicsom "concassé" vel, finom snidlinggel, pesto-val és parmezánnal teszek. Ha ezeket az alapanyagokat belekevertük, egy csipet őrölt fehér borssal tegyük kerekké az ízeket.
A krémes, lágy állag eléréséhez keverjük bele a vajat, majd egy nagy kivajazott tepsiben a hűtő fenekén hagyjuk állni egy jó pár órát.
Ha megdermett, akkor háromszög formára vágva egy rostlapon hirtelen megsütve, vagy a grill alatt aranybarnára pirítva tálaljuk egy jól pácolt szaftos grill hús kísérőjeként.

Bon appétit! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése