2010. március 26., péntek

almaragu morzsával

"egy egyszerű almás desszert..."

A Brit szigeten találkoztam ezzel a desszerttel, ami az első pillanatban elnyerte a tetszését nálam. Az angol nevén "Apple Crumble" egy gyorsan elkészíthető ízletes és könnyű desszert, amit nagyon nagy szeretettel fogyasztanak a szigetországban. Az Angol szakácsok nagy kedvence, mert elkészítése nem igényel túl sok munkát, így egy rendelést pillanatok alatt a tálaló pultra tesznek. Sokféle képpen készítik és tálalják. Mint minden receptben ebben is van egy saját, ami más mint a többi. Ma őt fogom elkészíteni, bemutatni. Egy délutáni szieszta után, mikor az ember valami kis édesre vágyik, ezt is el lehet készíteni. Egy finom bor kíséretében kellemes perceket szerezhet bárkinek.

"íme a receptem..."

ALMA RAGU MORZSÁVAL

hozzávalók:

35g liszt
35d vaj 
20g kristálycukor
5g vaníliás cukor

400g alma
50g kristálycukor
1/2dl almalikőr
20g mazsola
fahéj
vanília
citromhéj
1/2dl almalé 
elkészítés:
  
Egy keverőtálba a lisztet és a szobahőmérségletű vajat morzsoljuk össze a kezünk segítségével. A morzsát édesítsük a kétfajta cukorral és alaposan keverjük bele őket.
A hámozott kockára vágott almát karamellizáljuk meg egy nyeles lábosban a kristálycukron. - a kristálycukor karamell hevítése lassú tűzön történjen, és adjunk egy kis vizet a cukorhoz és akkor nem ég le az olyan könnyen - Mikor a karamell mindenütt átöleli az alma kockákat locsoljuk meg az almalikőrrel, hogy az ízek egy kicsit megvaduljanak. Hagyjuk elpárologni a likőrt, s míg az illatokat élvezzük ízesítsük fahéjjal, vaníliarúdból nyert vaníliával és reszelt citromhéjjal. Gazdagítsuk mazsolával, majd adjuk hozzá az almalevet, és pároljuk meg benne az almát annyira, hogy az enyhén roppanós maradjon, de a mazsola viszont megdagadjon.
Ha kész hagyjuk hűlni a ragut egy kicsit, majd kis porcelánkelyhekbe halmozzuk. - háromnegyedig halmozzuk a ragut a porcelánkehelyben, mert ha nem, akkor hőkezeléskor kiszökik -  Szórjuk meg az édes morzsával a tetejét, és 190'C -os előmelegített sütőben süssük, míg a morzsa szép aranybarna nem lesz.
Ha kész fogyasszuk melegen, akár vanília sodó kíséretében. 

Bon appétit! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése