2010. június 7., hétfő

naan kenyér

"egyenesen Ázsiából..."
  
A Dél ázsiai országokban népszerű naan kenyér a mindennapok fogyasztására használt kísérő az ételek mellé. Az alap kenyér hozzávalói meghatározottak, de országról országra bűvülnek a hozzávalók , s így az ízek is.
 A kenyér formája és mérete eltérő, az Európában megszokott vekni kenyértől. Az angol nevén használt "flatbread " kifejezés jelentése lapos kenyér. A találó elnevezés a használatban is megjelenik, mivel a lapos kenyér formát kanálként is használják az indiai konyhából származó curry mellé.
A mái napig is India, Pakisztán, Afganisztán és Banglades a legnagyobb termelő és fogyasztó ország, bár a naan kenyér meghódította nyugatot is, mert jelen van Angliában, Amerikában és Kanadában is.
A kulináris világban szervírozzák reggelire tea és kávé mellé vagy zöldséges, húsos és sajtos feltéttel.
A mai napon őt készítem el!

"íme a receptem..."

NAAN KENYÉR

hozzávalók: 

45dkg BL80 fehér kenyérliszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál só
2 teáskanál kristálycukor

2 teáskanál olívaolaj
4 teáskanál natúr joghurt
1db tojás

200ml langyos tej
15g élesztő

fekete hagymamag
elkészítés: 

"alap naan kenyér" 

Első lépésben morzsoljuk bele az élesztőt a langyos tejben és hagyjuk, hogy a biológiai folyamatok elinduljanak.
 Addig egyneműsítsük egy keverőtálban a lisztet, a sütőport, a sót és a cukrot. Következő lépésben adjuk hozzá az olívaolajat, a natúr joghurtot és a tojást. Ha a kovászunk elkészült akkor folyamatos keverés mellet öntsük hozzá a lisztes mix-hez és a kezünk segítségével alaposan dolgozzuk össze. Utolsó lépésbe gazdagítsuk fekete hagymamaggal, hogy egy kis kontraszt is legyen benne.
 A keverőtálban hagyva hagyjuk pihenni és kelni.
10dkg pogácsákat szakítunk, majd lapos formákat formálunk belőlük és serpenyőben kevés zsiradékon mindkét oldalát lesütjük, majd 180'C sütőben 10min hőkezeljük.
Kicsit hagyjuk hűlni és langyosan már fogyasztható is.

Bon appétit! 
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése